Dobbantó Sztorik III. – Kreatív vállalkozások

Folytatjuk a „Dobbantó Sztorik – 30 inspiráló vállalkozónő” c. kiadványunkban szereplő sikeres vállalkozónők bemutatását. A cikksorozatunk harmadik részében olyan hölgyek történeteibe pillanthatunk bele, akik kreativitásuk kibontakoztatásának céljával alapítottak saját céget.

Szlopóczki Dóra – Ezüstpor Ékszerműhely

Dóra ötvösnek tanult, majd hamar világossá vált számára, hogy nem alkalmazottként képzeli el az életét, ezért a kezdettől fogva arra törekedett, hogy mielőbb saját vállalkozása lehessen. Az elhatározás és a kitartás meghozta gyümölcsét: a békéscsabai Ezüstpor Ékszerműhely mára az ország egyik legkülönlegesebb ékszerműhelye. Dóra magán kívül még két kolléganőnek biztosít megélhetést.

Dallos Kitti – The Box Shop

The Box Shop az ajándékozással kapcsolatos tanácstalanságon hivatott segíteni: a vállalkozás egyaránt forgalmazza az ismert márkákat, valamint a kistermelők, kézművesek termékeit, mindezt egyedi, kézzel készített dobozokban. A cég termékeinek mindegyike önálló műalkotás, amelyek a megrendelő kérésének megfelelően további specifikációkra adnak lehetőséget. Kitti szerint fontos a folyamatos fejlesztés és megújulás: a meglévő fizikai üzlet mellé készült egy csomagolástechnikai webshop, illetve Nyíregyházán nyitottak egy fotóstúdiót is, amely szintén különleges megoldásokat nyújt.

Zeke Erika – BalloonLife

Erika kislányát akár egész napon át lekötötte a léggömbökkel való játék, a vállalkozónő az ő szórakoztatásából kezdett el lufi figurákat vásárolni.  Végül egy nemzetközi tanfolyamon találta magát, ahol rádöbbent, hogy ez a hivatása. Nemsokkal később elindította saját vállalkozását BalloonLife néven, amely egyesíti a lufi hajtogatás és a partyszolgáltatás jellemzőit. Készített már hatalmas lufi-méhkirálynőt magyar méhészek számára az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra, lufi kapukat esküvőkre, de ékszereket is gyárt léggömbből.

Schádi Bianka – Marscha Ékszer

Bianka szülei 25 éve vezetik családi vállalkozásukat, ebből adódóan a jó ötletek felkutatása, a kínálkozó lehetőségek kihasználása, a több lábon állás mindig is jelen volt az életében. Cége, a Marscha Ékszer minimalista stílusú, ezüst és aranyozott ezüst ékszereket kínál hölgyeknek mindennapi viseletre. A klasszikus, letisztult formák mellett termékpalettájukon megtalálhatók modern, geometrikus darabok is, illetve egyedi ékszerelképzeléseket is segítenek megvalósítani.

Róka Barbara – logo2go    

Barbarával hat évvel ezelőtt fordult nagyot a világ, amikor megszűnt az állása. Noha tervezőszerkesztőként közel húszéves munkatapasztalattal rendelkezett, alkalmazottként mégsem talált megfelelő lehetőséget. Végül 2016 novemberében indította el társával a logo2go webáruházat, ami még abban az évben elnyerte az Év Kreatív megoldása díjat az Év Honlapja pályázaton. Az online logóértékesítés mellett arculattervezéssel, csomagolástervezéssel és kiadványszerkesztéssel is foglalkoznak.

Kis-Németh Marcsi – StílusTér

Marcsi vállalkozásával azokat a befektetőket, lakáseladókat segíti, akik üresen álló vagy eleve befektetési céllal vásárolt, elhanyagolt ingatlanjaikat szeretnék átalakítani, majd kimagasló minőségben a piacra dobni. Az alapító sokáig kereste önmagát, munkahelyek sora és egy becsődölt vállalkozás után találkozott a „home staginggel”, amibe azonnal beleszeretett, majd hamar felismerte a benne rejlő piaci rést is. Marcsit örömmel és büszkeséggel tölti el az ügyfelek reakciója, a meglepettség az arcukon, amikor szembesülnek az átalakítás eredményével.

Bányász Melinda – Cifra Design

Melindához mindig is közel állt az alkotás, korábban tervezőként dolgozott a divatiparban. A Cifra Design indulását első gyermekének születése motiválta – otthonról is végezhető kreatív tevékenységet keresett. A vállalkozás három termékcsaláddal foglalkozik: magyar népi motívumokkal díszített, üveglencsés divatékszereket készítenek, emellett helyet kapnak a hagyományos ötvös technikával előállított termékek, de kiemelkedő szerep jut az új fejlesztésű, növény-kompozitot használó Viaplant ékszercsaládnak is. Ebben a kollekcióban a szárított, préselt virágok és növények az ipari eljárás során improvizatív mintát létrehozva alakulnak képpé, végül ezt felhasználva születik meg az egyedi ékszer.

Szatmáry Dóri – doripopp

Dóri vállalkozása, a doripopp, egyedi mintás, kerékpáros kosár- és üléshuzatok készítésével foglalkozik. A teljes választék több mint százféle mintából áll össze, amelyben hölgyek és urak egyaránt találhatnak kedvükre valót. Akár egy teljes kollekciót is össze lehet válogatni ugyanabból a dizájnból. A termékpalettában vízálló huzatok, fényvisszaverő biztonsági bokapántok és hátizsákok is szerepelnek. Dóri a jövőben szeretné bővíteni vállalkozását, de addig is mindent egyedül intéz, a külföldi szakmai vásárokon éppúgy személyesen keresi az értékesítési lehetőségeket, mint ahogy a közösségi oldalait is egyedül tartja karban, emellett pedig termékeket varr és kereskedik is.

Porst Réka – meska.hu

Két barátnő különböző erősségeit egyesítve született meg a meska.hu, amely kézműves termékek online értékesítésével foglalkozik és ma már 4100 készítő 140 000 termékét kínálja. Réka a menedzseri, alapítótársa, Hídvégi Borbála pedig a kreatív szemléletet hozta magával. Az alapítók elsősorban azt értékelik sikerként, ha visszajelzéseket kapnak felhasználóiktól arról, hogy milyen változást hozott az életükbe a Meska. Réka példaként egy mozgáskorlátozott hölgyet említ, akinek a meska.hu-n értékesített termékeinek üzleti sikere adta vissza – egy depresszív időszak után – az életkedvét.

A cikksorozat első két részét az alábbi linkeken éred el:

Dobbantó Sztorik I.

Dobbantó Sztorik II.