Dobbantó Sztorik II. – Gasztrovállalkozások
Múlt héten indult cikksorozatunk keretében azon sikeres vállalkozónőket mutatjuk be, akik a „Dobbantó Sztorik – 30 inspiráló vállalkozónő” c. jubileumi kiadványunkban szerepeltek és elvégezték a Dobbantó tréninget. A sorozat második részében betekintést nyerhetünk azoknak a hölgyeknek a sikertörténeteibe, akik a hazai gasztronómiát gazdagítják vállalkozásaikkal.
Homolya Szilvia és Pazsiczki Beatrix – Búzavirág Kovászműhely
Szilvia és Beatrix szerettek volna valamilyen kreatív munkát végezni. Mindkettőjük szenvedélye az egészséges és tudatos táplálkozás, és mindketten impulzív, alkotó egyéniségek – ezt akarták megmutatni a világnak. Meglátásuk szerint a kenyérsütés nemcsak kikapcsolódás, hanem egyben „szakrális tevékenység” is. Bár a pék szakmában a fizikai megterhelés miatt leginkább a férfiak képviseltetik magukat, Szilvia és Beatrix mégis előnyként élik meg a női vállalkozói létet: úgy gondolják, kreativitásuk erősebb a férfi társaikénál, ezen kívül képesek a folyamatos megújulásra is.
Vasas Nelli – Eat Me Cake Boutique
Nelli első kisfia megszületéséig lízingcégeknél dolgozott, ám újdonsült anyaként hamar megértette, hogy a multinacionális közeg és az anyaság nehezen lesz összeegyeztethető, így második gyermeke érkezésekor már tudatosan készült a váltásra. Kereste a kreatív kihívásokat és végül a cukrászatra esett a választása. Az Eat Me Cake kiindulását a születésnapok jelentették: ezekre az alkalmakra ugyanis mindig nehéz volt jó és szép tortát találni. Az elmúlt években változott a vállalkozás fő profilja, ma már a szakmai workshopok szervezésén és lebonyolításán van a hangsúly. Nelli nagyon büszke arra, hogy vállalkozását nem kitaposott ösvényen haladva építette fel, hanem mert újítani.
Velényi Réka Eszter – Skizo Badacsony
A badacsonytördemici vállalkozás életében a gasztronómia és a vendéglátás ugyanolyan fontos, mint a termék maga, a SKIZO márkanév nem pusztán a boraikat jelenti, hanem egyfajta életérzést is. Réka borász férjenek köszönhetően került a borok közelébe, amikor annak vállalkozásában átvette a marketingfeladatokat – a közreműködés eredményeként pedig ma már a legismertebb badacsonyi borok körében található a SKIZO. A vállalkozás életében a marketing mellett kiemelt szerepben tündököl a termőterületek gondos kiválasztása is. Réka aktív életet él, ugyanis a borászat mellett business coach-ként nyújt támogatást másoknak.
Anita története forgatókönyvbe illő – kiábrándult a város zajából, ezért vidékre költözött, ahol a hobbijából céget alapított. Napjainkra a Csíz Sajtműhely nemzetközileg is elismert vállalkozássá vált, 2019-ban a Mondial du Fromage-on, a világ sajtkészítőinek meghívásos alapon szervezett éves seregszemléjén képviselte Magyarországot. Az alapító büszke arra, hogy a szenvedélyből indított vállalkozás ma már 4 embernek ad munkát.
A Cukker süti nem hagyományos értelemben vett cukrászda, hanem miniatűr közösségi tér, amelynek motorja két lelkes és életvidám nő, Erika és barátnője, Jutasi Eszter. Erika újságíróként, Eszter pedig jogászként kezdte pályafutását, azonban idővel mindketten vágytak valamilyen kézzel fogható dolog létrehozására. Büszkék arra, hogy a Cukker sütivel olyan munkahelyet teremtettek maguknak, ahol a lehető legszabadabbak tudnak lenni. Amikor helyiség felkutatásába kezdtek, mindössze egyet tudtak biztosan: semmiképpen se legyen a belvárosban. Az ideális helyet végül Gazdagréten találták meg, ahol felfedeztek egy pályázat útján kiadandó üzlethelyiséget, amelynek csíkos tapétájába azonnal beleszerettek.
Amennyiben szívesen elolvasnád cikksorozatunk első részét is, amelyben olyan vállalkozásokat mutattunk be, amik valamilyen közösségi érdek mentén születtek meg, az alábbi linkre kattintva megteheted.