Dobbantó Sztorik I. – Női vállalkozások a közösségi érdekek szolgálatában

Programunk jubileumi kiadványában, a „Dobbantó Sztorik – 30 inspiráló vállalkozónő” c. gyűjteményben olyan sikeres vállalkozónők történeteit válogattuk össze, akik velünk fejlesztették tovább a vállalkozással kapcsolatos ismereteiket. A most induló négy részes cikksorozatunkban röviden bemutatjuk a kiadványban szereplő összes hölgyet – kezdve azokkal, akik a cégük működtetése során a közösségi érdekekre és célokra is kiemelt hangsúlyt fektetnek.

Békéssy Olga – 21. század kommunikáció 

Az eredetileg szerkesztő-riporterként dolgozó Olga életében a váltás gyermekei születését követően érkezett el, ugyanis egyre nehezebbé vált a családi élet összeegyeztetése a híradózással. Elmondása szerint a Dobbantó Program megmentette egy nagy bukástól – az eredeti ötletéről itt derült ki, hogy nem üzletképes. A képzések alatt egyre több csoporttag kérte, hogy írjon nekik szöveget, vagy segítsen bejutni egy-egy újsághoz, ennek hatására végül elindította saját PR- és filmes cégét, a 21. Század Kommunikációt. Olga később megalapította a Női váltó online portált, amelyen keresztül maga is örömmel segíti a nőket a karrierváltásban, vállalkozásindításában.

Király Anikó – Ficserke Családi Központ

Anikó olyan vállalkozást akart indítani, amely a kisgyermekes anyákat támogatja életük megszervezésében: ebből született meg a Ficserke Családi Központ. Mivel a szülői lét számtalan teherrel és kérdéssel jár, az alapító számára kiemelt fontosságú volt, hogy a szakmai gyermekfelügyelet mellett a központ az édesanyák és édesapák számára is biztosítson képzéseket, hogy szülőségüket össze tudják egyeztetni az életük más szerepeivel. A Ficserke alapelvei a Montessori Mária nevével fémjelzett pedagógiai elvekhez vannak igazítva, amelynek lényege az önállóságra, önellenőrzésre nevelés, a gyermek megfigyelése és a pedagógus segítő jelenléte, valamint a jól kialakított, barátságos környezet.

Pigler Anna és Robogány Veronika – Élettükör Mentálhigiénés Műhely   

A 2016 januárjában alapított Élettükör Mentálhigiénés Műhely (ÉT) keretein belül Anna és Veronika egyrészt klasszikus segítséget nyújt mindazoknak, akiknek meghallgatásra van szükségük, másrészt a hasonló kezdeményezésekkel szemben a különböző vállalati kultúrákba igyekeznek integrálni szolgáltatásaikat. A Dobbantó tréning alatt remek lehetőségük nyílt arra, hogy egy új programot indítsanak: a Soul at Work segítségével a munkavállalók mentálhigiénés szemléletű konzultáción vehetnek részt, az ÉT pedig képes a piacon – gyakorlatilag egyedüliként – profitorientáltan működni.

dr. Sárdi-Papp Réka –  supportCOACH

Réka 15 évet dolgozott jogászként, amely alatt rájött, hogy jobban érdekli az emberek motiválása, mint a klasszikus jogi világ. Megismerkedett a Gestalt-coaching nevű, pszichológiai szemléletű irányzattal, amely véglegesen elkötelezte a pálya iránt. Szívesen vesz részt jótékony célú coaching kezdeményezésekben, kollégájával Baksa Henivel 2020-ban hozták létre a Karold fel, jogosan programot, amellyel a Hintalovon Alapítvány munkáját támogatták. Célja, hogy egyre több ügyfél leljen rá motivációjára magánemberként és szakmai közegében egyaránt, találják meg önbizalmukat, tudatosítsák erőforrásaikat.

Zentai Kata – Beszélő Babakezek

Kata gyermeke születése után ismerkedett meg a babajelbeszéddel, ami akkor még szinte ismeretlen fogalom volt itthon. Felkutatta a téma tudományos hátterét, megtanulta a jelnyelvet, saját programot dolgozott ki, majd végül elindította a Beszélő Babakezek tanfolyamait. A franchise rendszerben működő vállalkozás oktató partnerekkel segíti a szülőket, hogy jobban rá tudjanak hangolódni a gyermekeikre, valamint hatékonyan tudjanak kommunikálni velük már a beszéd megjelenése előtt is.

Kovács Andrea – Mackórendelő

A Mackórendelő gyerekek mozgásszervi fejlesztésével foglalkozik, egyéni, gyógytornász által vezetett terápiák keretében. Andrea gyógytornász és logopédus kollégáival a terápiák mellett tematikus hiánypótló kiadványokkal, a Mackógyógytorna könyvekkel és füzetekkel segíti a gyermekek egészségét és fejlődését – büszke arra, hogy az általa életre hívott rendelő maximális kihasználtsággal működik. Termékeik optimális értékesítésének és a termékfejlesztés igénye vezette Andreát a Budapest Bank Dobbantó programjához, ahol ezekhez megfelelő útmutatást talált.

Balog Gyöngyvér – Impact Design

Az Impact Design társadalmilag elkötelezett szervezeteket segít a design és a stratégia eszközeivel. Gyöngyvér, az ügynökség társalapítója olyan „segítők segítését” tekinti küldetésének, akik munkájukkal sokat tesznek a marginalizált csoportok és ügyek támogatásáért. 2019 végén új ötlet megvalósításához fogtak: elkészült az Impact Box, amelynek minden terméke – beleértve a csomagolást is – fair trade üzleti modellben készül, és a munkaerőpiacon hátrányosan megkülönböztetett csoportok számára biztosít megélhetést és büszkeséget.

Paizs Dóra – Anyacsavar

Dóra kisgyermekes anyaként azzal szembesült, hogy nehéz megfelelő támogatást, tanácsokat találni a szülővé válás nehézségeinek kezelésében, így végül elindította saját coaching cégét, az Anyacsavart. A vállalkozás szerves részét képezik a támogató csoportok: ezek olyan zárt mikroközösségek, amelyekben tematikusan dolgozzák fel az anyává válással kapcsolatos témákat. Dóra szerint a nehézségek megoldásában óriási szerepe volt annak, hogy a Dobbantó Program során barátságok, támogató kapcsolatok jöttek létre, a hölgyek folyamatosan bátorították egymást.

 

Kapcsolódó fotók