Digitális nomádság, ez az új átlagos?! – Egyre népszerűbbek a coworking irodák

A coworking, azaz a közösségi munkatér pár évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, mint a munkavégzés egyre népszerűbb formája. Akkor jellemzően startupok, kezdő vállalkozók körében volt elterjedt, mint költséghatékony megoldás, de azóta tovább bővült a kör és mára már számos iparágban hódít. Kinek és miért hasznosak a közösségi irodák? Cikkünkben bemutatjuk a coworkinget.

Mi az a coworking?

Már a koronavírus-járvány előtt is változékonyak voltak a munkahelyi igények, ahogyan az emberek munkához való viszonya is. Azonban kétségtelen, hogy a világjárvány olyan körülményeket teremtett, amelyek szinte egyik napról a másikra borították fel a meglévő struktúrákat és gyorsítottak fel bizonyos folyamatokat. Dolgozók tömegei tapasztalták meg az otthoni munkavégzés előnyeit és hátrányait, ez pedig tovább növelheti a coworking irodák népszerűségét is: nem mindenki szeret ugyanis otthonról vagy kávézóból dolgozni.

A coworking egy kényelmes és modern dolgozótér, amely hozzájárul a kreativitás és a hatékonyság javításához. Természetesen a közösségi munkatér nem jelenti azt, hogy elveszne a saját privát szféránk, az irodákban egymástól elkülönített területek állnak rendelkezésünkre. Ezáltal teljes figyelmünket a munkára fordíthatjuk, közben pedig mégsem érezzük egyedül magunkat. Kapcsolatokat építhetünk, és ennek eredményeképp akár együttműködésbe is léphetünk más szakterületen tevékenykedő emberekkel, ami kölcsönös előnyökkel jár.

A coworking iroda további előnye, hogy teljesen kompatibilis a rugalmas időbeosztással, hiszen lehetőséget biztosít arra, hogy akár este is beugorjunk elvégezni az aktuális teendőket. Mindez fontos, hiszen egy vállalkozónak rugalmasnak kell lennie, számos olyan előre nem látott feladattal kell foglalkoznia, amely azonnali megoldást igényel.

A coworking irodák alapszolgáltatásában benne van egy nagy közös helyiség, illetve a külön munkaállomások igénybevételének lehetősége is, emellett pedig biztosított a szélessávú Wi-Fi, a nyomtató és a szkenner használata. Ezenkívül rendelkezésre áll néhány tárgyaló, amit különdíj ellenében vehetünk igénybe, míg a kávé és a tea általában ingyenes. Az irodák jellemzően a városok központjában, tömegközlekedéssel is jól megközelíthető helyeken találhatóak meg.

Szárnyaló népszerűségüket tükrözi, hogy míg 2019-ben a közösségi munkaterek részesedése a nemzetközi irodapiacon mindössze 5 százalék volt, friss adatok szerint ez az arány 2030-ra elérheti a 30 százalékot.

Kik dolgoznak a közösségi irodákban?

A coworking irodák használata még most is a startupok és a kisvállalkozók körében a legelterjedtebb. Azonban a munkaerőpiaci tendenciákból is látszik, hogy a munka értelmezése terén teljes paradigmaváltás zajlik, soha nem látott gyorsasággal növekszik az önfoglalkoztatók, a szabadúszók, az egyszemélyes vállalkozások száma. Ezen csoportok tagjai pedig szintén egyre nagyobb bátorsággal fedezik fel a közösségi irodák világát, az ott kialakítható kapcsolatokban rejlő lehetőségeket.

 A „digitális nomádsághoz” csak egy laptop és Wi-Fi-kapcsolat kell. Ez a szabadság az oka annak, hogy a legjobb közösségi irodákat felvonultató listák elején rendre megtalálhatóak az olyan paradicsomi környezetek, mint Bali, Thaiföld vagy Hawaii. Azonban nem kell ilyen messzire mennünk, ha közösségi irodában szeretnénk hasznosítani az időnket! Már Magyarországon is kipróbálhatjuk ezt az új típusú munkavégzést, Budapesten és a vidéki nagyvárosokban is egyre több közösségi iroda áll rendelkezésünkre.

Forrás: Lakáskultúra.hu