Céges domain és e-mail cím alakítása lépésről-lépésre

Digitális korunkban a vállalkozásoknak elengedhetetlen, hogy legyen saját weboldaluk és céges e-mail címük. De hogyan kezdjünk neki az oldal összeállításának és hogyan hozzunk létre professzionálisnak ható céges e-mail címet? Cikkünkben választ adunk!

Kezdésnek kell egy domain név

A domain név magyarul tartománynév, az URL www. utáni részét jelenti, ezzel azonosíthatók a honlapok, tehát ennek a létrehozásával kell neki kezdenünk a saját weboldal készítésének. Az első lépés, hogy kitaláljuk az oldal nevét. A legszerencsésebb az, ha az a vállalkozás nevét választjuk. Fontos az is, hogy a weboldal címe megjegyezhető legyen, és lehetőleg ne tartalmazzon olyan speciális karaktereket, mint például a kötőjel. Az interneten többféle domain regisztrációs oldal is létezik (pl.: Webonic.hu, Tarhely.com stb.), mindenki találhat a számára megfelelőt. Az, hogy mire végződjön a domain, szintén mi határozhatjuk meg. Magyarországon a leggyakoribb a .hu, de opcionális a .com vagy a .info.

A szakértők azt tanácsolják, hogy foglaljunk le több domain nevet, még akkor is, ha nekünk csak egyre van szükségünk. Érdemes a tevékenységi körünkhöz kapcsolódó és cégnevünket tartalmazó neveket lefoglalni, hogy más ne hozhasson létre hasonló nevű oldalt. Szerencsére egyik domainről átirányíthatjuk a másikra az ügyfeleket, tehát bármelyik szóra keresnek, a mi oldalunkra landolnak.

Amikor pedig megvan a fő domain név, indulhat a weboldal kialakítása.

Céges e-mail cím profiknak

Mára a kapcsolattartás egyik legfontosabb eszköze az emailezés. Érdemes külön fiókot nyitni a céges teendőknek és nem a privát címet használni. Miért jó ez? Sokkal professzionálisabb képest fest a cég neve az e-mail végződésében, mint a gmail.hu, vagy freemail.hu. Emellett további előnye a céges e-mail címnek, hogy könnyen megjegyezhető így a vállalkozás neve, segít kialakítana egyfajta márkaképet. Ha már úgyis van egy frappáns domain nevünk, választhatjuk az a levelezéshez, így a cég e-mail címe lehet info@acegneve.hu. Több munkatárs esetén pedig mindenki kaphat egyéni címet a saját neve és a cég neve kombinálásával, például: sajatnev@acegneve.hu.

Hogyan hozzunk létre egyedi e-mail címet? Amennyiben már van domain regisztrációnk, ahhoz a legtöbb szolgáltatónál ingyenesen, máshol fizetésért cserébe jár az e-mail tárhely a megadott domain névvel. Ezzel a tárhellyel korlátlan e-mail címet létrehozhatunk. Ha pedig nem szeretjük, hogy máshol kell figyelni a privát- és máshol a céges levelezést, jó hír, hogy könnyedén átirányíthatjuk a céges leveleket a saját, például Gmail fiókunkba, így egy helyről, mégis más néven tudjuk kezelni az e-maileket.