Biztonságos a weboldalad?

Ha erre a kérdésre az a válaszunk, hogy "talán”, vagy hogy „nem vagyok benne biztos”, akkor a weboldalunk nagy valószínűséggel nem rendelkezik megfelelő védelemmel. Tudatos felhasználóként mindig számolnunk kell azzal, hogy oldalunkat biztonsági szempontból folyamatosan ellenőrizni és frissíteni is szükséges. Alább erre adunk pár praktikus tippet.

Mivel egy weboldal reprezentálja a vállalkozásunkat, az ügyfelek számára pedig gyakran ez jelenti az első benyomást, érdemes kiemelten kezelnünk annak informatikai védelmét. Kis- és középvállalatok esetében gyakran nincs meg a megfelelő informatikai hátország honlapunk karbantartására, ezért ilyenkor célszerű profiktól segítséget kérnünk. Ezen felül azonban azt is észben kell tartanunk, hogy üzemeltetőként saját adataink védelme mellett a felhasználóink biztonságáért is felelősek vagyunk.

Pár pontban mutatjuk, mire érdemes odafigyelni:

1. HTTPS és SSL tanúsítvány

Adathalászat és egyéb kibertámadások kivédése érdekében érdemes HTTPS (Hypertext Transfer Protocol) protokollt használni, ami a http protokoll biztonságos verziója – ehhez viszont SSL tanúsítvány is szükséges a megfelelő titkosítás és hitelesítés érdekében. Lehetővé teszi, hogy a weboldal felhasználói az érzékeny adatokat – például a születési év, a hitelkártya-szám, a bejelentkezési adatok – biztonságosan továbbíthassák az interneten. HTTPS protokoll nélkül a weboldal veszélyeztetheti az ügyfelek magánéletét, biztonságát, illetve a keresőmotorok sem részesítik előnyben őket.

2. WordPress bővítmények

Amennyiben WordPress oldalt használunk, érdemes odafigyelni a különböző bővítményekre, hiszen a rendszer ezeket alkalmazza az alap funkciók bővítésére. Ezeknél sajnos előfordulhatnak biztonsági problémák, amelyeket nagyon könnyen kihasználhatják azok, akik szeretnének hozzáférni a weboldalunkon áthaladó információkhoz. Ennek megelőzésére a legjobb megoldás, ha ezeket a bővítményeket naprakészen tartjuk, vagyis rendszeresen frissítjük.  

3. PHP frissítés (WordPress)

A PHP az a programozási nyelv, amelyet többet között a WordPress is használ. A honlap optimális biztonsága és teljesítménye miatt mindig javasolt a PHP-t annak legújabb, hivatalosan is támogatott verziójára frissíteni. Ezek legtöbbször évente jelennek meg.

4. SEO (Search Engine Optimization)

A keresőoptimalizálás, vagyis SEO a weblap keresőmotorokban való megjelenítésének javítását jelenti a nem fizetett keresési eredményekben. A régebbi PHP verziók használata miatt a weboldalunk teljesítménye nem biztos, hogy megfelelő lesz – például egy PHP 5-öt használó weblap kétszer annyi idő alatt tölt be, mint egy PHP 7-el működő. Ebből az okból kifolyólag a honlap SEO-ja rosszabb lesz, illetve a weblapról történő visszafordulás aránya (bounce rate) szempontjából is rosszul fog szerepelni. A gyorsabban betöltő weblapok könnyebben előrébb kerülnek a Google keresések között!

Az online világot érdemes komolyan venni, ennek egyik alappillére a megfelelő adatbiztonság, ami napjainkban egyre fontosabbá válik. Ezt szem előtt tartva ajánlatos építenünk vállalkozásunkat és személyes profiljainkat is. 

 

Forrás: Womanentrepreneur