Beköszöntött az online számlák kora

Az idei évtől kötelező minden számlát jelenteni a NAV felé, így teljessé vált az online számla rendszer. Viszont, ha nem megy minden flottul azonnal, nem kell megijednünk, a szankciómentes időszaknak köszönhetően március végéig nem büntet az adóhivatal. Használjuk ki ezt az időt arra, hogy megtanuljuk és begyakoroljuk a helyes adatszolgáltatás módját!

2021. január 4-től minden kiállított számla adatát be kell szolgáltatni a NAV felé, vagyis már nem mentesülnek a kötelezettség alól a magánszemélyek részére, az Európai Unió más tagállamába történő termékértékesítésre és az exportra kiírt számlák sem.

A vállalkozók felkészülését jelentősen nehezítette a koronavírus-járvány, ezért könnyítésként 2021. március 31-ig még nem szankcionálja az adóhivatal, ha nem megfelelő az adatszolgáltatás az újonnan bevezetett kötelezettségek köréből.

Amennyiben egy vállalkozó még nem regisztrált az online számla rendszerben (pl. mert eddig csak magánszemélyek részére számlázott), legkésőbb az első számla kiállításának napjáig regisztrálnia kell, ez ugyanis a feltétele a szankciómentességnek.

Az elektronikus számla kibocsátásával könnyedén teljesíthető az online számlaadat-szolgáltatás, ezért különösen megéri áttérni a papírszámlákról. Egy új rendeletmódosítás szerint pedig egy vállalkozás úgy is eleget tehet az adatszolgáltatási kötelezettségének, hogy az elektronikus számlát az erre irányuló jelzés esetén a NAV-on keresztül bocsátja a vevő rendelkezésére.

Az online számlázással a kormány számításai szerint a számla kiállítási, nyomtatási, postázási és adatrögzítési költségének megspórolása miatt számlánként akár hétszáz forintot is spórolhatnak a vállalkozók. Emellett a koronavírus-járvány terjedése elleni küzdelemben is sokat segít a papírok kiiktatása a rendszerből.