Az Oscar-történelem trónján egy nő ül

Csupán egy színész mondhatja el magáról, hogy négyszer is megkapta a legrangosabb filmművészeti díjat jelentő arany szobrocskát. A pompás ruhakölteményekről, és sztárkavalkádról ismert Oscar-díjat 1929 óta ítéli oda a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) az arra méltó színésznek, de háromnál többször csak egy művész zsebelhette be. Sokan meglepődnének, ha hallanánk, hogy nem egy legendás férfi színészről van szó, hanem egy nőről, akit évtizedek alatt sem sikerült megfosztani a trónjától.

Az Oscar-díjas nőkről legtöbbünknek Meryl Streep juthat eszébe, akit alakításaiért eddig 21 alkalommal jelöltek az aranyszoborra. A színházi szerepei mellett az Akadémia figyelemmel követi a színésznő további munkásságát is, viszont ennek ellenére csak három alkalommal tudta megköszönni a Dolby (régebben Kodak) Színház közönségének az elismerő díjat. Ki ne emlékezne a Kramer kontra Kramer, Sophie választása vagy a Vasladyben nyújtott különleges alakítására, viszont ez sem volt elég ahhoz, hogy utolérje a listát vezető művészt.

A legtöbb Oscar-díjjal rendelkező művész viszont nem Jack Nicholson vagy Denzel Washington, hanem szintén a női nem képviselője. A színészek számára hirdetett kategóriában az első nem más, mint az élete során 12 jelölést és 4 díjat begyűjtő Katherine Hepburn. Az 1907-ben, az Egyesült Államokbéli Hartfordban született előadóművészt először 26 évesen díjazta az Akadémia a Hajnalka (Morning Glory) című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb női főszereplőként a következő elismerésre közel 35 évet kellett várnia, amikor a Találd ki, ki jön vacsorára! esetében szintén ő bizonyult a legjobbnak kortársaival szemben. Egy év múlva, az Oroszlány a télben főszerepe miatt szintén Oscar-szoborral honorálták munkásságát. Az Akadémia utoljára 1981-ben ismerte el páratlan munkáját, amikor Az aranytóban nyújtott alakításáért jutalmazta.

Kiváló színészi munkája mellett amiatt is emlékezetes, hogy egy alkalommal se vette át az aranyszobrokat, mondván: „Nekem a díjak nem jelentenek semmit”. 1994-ben Warren Betty bíztatására vállalta el utolsó filmjét, A sors útjai című romantikus végjátékot.  1999-ben az Amerikai Filmintézet miden idők legnagyobb amerikai filmlegendájának választotta. 2003-ban, 93 éves korában hunyt el Connecticutban. Élete során Negyvennégy filmben szerepelt, négy Oscar-díj mellett a Cannes-i és a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál díját is megszerezte.

Katherine Hepburn munka iránt tanúsított alázata és szorgalma mindannyiunkra inspirálóan hathat. Az esete jól példázza azt is, hogy miért fontos olyan munkát választanunk, amelyben igazán ki tudunk teljesedni. Ha azt csináljuk, amit szeretünk, akkor sokkal kevesebb erőfeszítéssel, kreatívabban és egyedi módon tudjuk megmutatni magunkat a világnak.

 

Forrás: ELLE