Alaptőke nélkül vállalkoznál? Hoztunk néhány tippet!

Pénz nélkül vállalkozásba fogni igencsak nehéz feladat. Amikor azt mondjuk, hogy „pénz nélkül”, nem megélhetési gondokra gondolunk, hanem a többmillió forintos kezdőtőke hiányára, hiszen optimális esetben elég magas megtakarított összeget igényel egy vállalkozás elindítása. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk pár ötletet, amelyek segítenek egy tőkenélküli vállalkozás elindításában.

A kezdőtőke nélküli vállalkozásindítás korlátokat szab és megnehezíti a dolgunkat, de nem lehetetleníti el a sikert. Összeszedtünk néhány javaslatot, amelyek segíthetnek akkor, ha megtakarított pénz nélkül indítanánk vállalkozást.

Ne hagyjuk ott a munkahelyünket (egyelőre)!

Ne csak amiatt maradjunk alkalmazottak a vállalkozás kezdeti szakaszában, mert az biztos fizetést és ezzel egyfajta anyagi védőhálót kínál, hanem a járulékok miatt is, amelyeket a minket alkalmazó cég befizet helyettünk. A legkedvezőbb adózási forma, a KATA mellett is havi 50 ezer forintot kell befizetni, ha nincs főállásunk, alkalmazottként a KATA díja ennek csupán a fele. Persze, nehéznek és fárasztónak hangzik mindkettőt csinálni egymás mellett, de megfelelő időmenedzsmenttel be lehet lőni úgy az arányokat, hogy a vállalkozás épülése mellett a munkahelyi értékteremtésünk se csorbuljon.

Engedjük el a felesleges költségeket!

De mik lehetnek felesleges költségek? Például a helybérlés. Ha kezdőtőke nélkül, főállás mellett indulunk el, akkor jellemzően a vállalkozás korai szakaszában nem lesz szükség saját irodára. Persze, később fontossá válhat, de az elején érdemes a lakást használni a vállalkozás helyszínéül. Akkor kezdjünk el saját teret bérelni, ha az már a bevételek egy részéből finanszírozhatónak látszik.

Olyan területen vállalkozzunk, ahol alacsony az alapköltség!

Megtakarított pénz nélkül olyan vállalkozást indítani, amely gyártásra épül, szinte teljesen elképzelhetetlen. Leginkább a saját szaktudásunkra építve vállalkozzunk, főként szolgáltatások területén, ahol alacsony lehet az alapköltség. Persze, egy kézműves kisvállalkozásba is belefoghatunk, ha az anyagköltségeket alacsonyan tudjuk tartani, és egyedül el tudjuk vinni a gyártás teljes folyamatát. Ugyanakkor a legfontosabb az, hogy megfontoltan válasszuk ki a tevékenységi kört, hiszen könnyen sok problémával szembesülhetünk, ha nem törődünk a realitással. Ez a dilemma természetesen fel sem merül akkor, ha maga a hivatásunk iránti szenvedély motivál, érdemes innen kiindulni.

Repüljünk rá az ingyenes lehetőségekre!

Vállalkozóként szükségünk lesz arra, hogy képezzük magunkat, ehhez pedig érdemes figyelemmel kísérni, hogy milyen ingyenes képzések indulnak, amik kezdő vállalkozóknak segítenek. Rengeteg ilyen van, elég, ha csak a Dobbantó Programra gondolunk, amely díjmentes klubeseményein a vállalkozásvezetés szempontjából releváns szakmai és magánéleti témákat járnak körül más-más tapasztalt előadó jelenlétében a résztvevők.

Talán nem is gondolnánk, de ilyen ingyenes lehetőségek a szívességek és a segítségnyújtás is. Nem csupán ebből a célból, de vállalkozóként érdemes kiemelt figyelmet fordítani a kapcsolati háló kiépítésére. Ha van a környezetünkben olyan, akire bármikor számíthatunk pl. egy új termék bevezetésének megszondáztatása, vagy poszt/ kép véleményezése esetén, máris magabiztosabbak leszünk a dolgunkban. Ér segítséget kérni és adni vállalkozótársainknak.

 

Forrás: Nőivállalkozók.hu