Ádámcsutka nélkül könnyebb sakkozni? És vállalkozni?

Letarolta a világot a Vezércsel (The Queen’s Gambit) című sorozat, a megjelenését követő 28 napban összesen 62 millió fiókból nézték a szériát. Walter Tevis regényének adaptációjában egy fiatal lány, Elizabeth Harmon (Anya Taylor-Joy) a főhős, aki a világ egyik legjobb sakkozójává válik a történet végére, legyőzve férfi versenytársait. Beth Harmon a sorozat kritikusai szerint egy mesébe illő karakter, mások szerint viszont inspiráció azok számára, akik olyan területen próbálnak érvényesülni, ahol férfiak vannak többségben. Szubjektív sorozatajánlónk következik.

Példátlan népszerűségnek örvend egy sakkozólány története az egyik legnagyobb streaming szolgáltatón. A Vezércsel című sorozat Beth Harmon felnövéstörténete, aki egy árvaházban tanul meg sakkozni a helyi gondnoktól. Az epizódok alatt karrierjének minden állomását megfigyelhetjük, míg végül eljut a világhírnévig, és legerősebb ellenfeleit is legyőzi. A hatvanas években játszódó történet fő pikantériáját az adja, hogy Beth a férfiak mezőnyében játszik, ami manapság is ritka, hát még akkoriban. Úgy gondoljuk, hogy Beth történetéből vállalkozó nőként is sokat inspirálódhatunk.

Túl szép, hogy igaz legyen

A sorozat kritikusai a valóságtól való elrugaszkodottsággal vádolják a készítőket. A sorozattal kapcsolatban megszólalt Polgár Judit is. A legendás magyar sakkozó ugyanis a sportág egyetlen női képviselője, akit minden idők legjobb tíz játékosa közé rangsorolnak. Polgárnak nagyon tetszett a sorozat, ugyanakkor megjegyezte, hogy „túl kedvesek voltak hozzá” utalva arra, hogy egy-két megjegyzéstől eltekintve a főhős nem ütközik nagy ellenállásba a nemét illetően. A valóságban a magyar legenda arról számol be, hogy a 90-es években ő rengeteg negatív megjegyzést kellett elviseljen, így nem egészen valósághű, hogy Harmon számára nincsen komolyabb akadályok a harminc évvel korábban játszódó történet szerint.

Beth Harmon pozitivitása

Sokan viszont onnan közelítik meg a szériát, hogy az a pozitív hozzáállás, amivel a regény és a sorozat elmesélik Beth történetét, inspirálóan hathat rengeteg nő számára. A főhős ugyanis nem törődik azzal, hogy milyen nemű ellenfelei vannak, nem a nemével próbál kitűnni a sakkozók közül. Az egyetlen, ami fontos számára, hogy egyre jobb, sőt, a legjobb legyen. Nem is igazán érti, miért kérdezik tőle folyton, hogy milyen érzés nőként versenyezni egy olyan sportágban, ahol szinte csak férfi ellenfelei vannak. Az újságírók erre vonatkozó kérdéseit is csak olyan frappáns válaszokkal kerüli ki, mint hogy „könnyebb sakkozni az Ádám-csutka terhe nélkül”.

Példakép?

Néhányan csak egy kedves meseként tekintenek a Vezércselre, sokan viszont kifejezetten inspirálódnak a lány történetéből, akit nem tántorított el semmi a céljai elérésében. Beth Harmont ugyanis kizárólag az érdekli, hogy jobb legyen, ezért éjszakákat és nappalokat tölt a sakktábla mellett, bújja a szakmai könyveket, mert tudja, hogy csak így használhatja ki kivételes tehetségét. A történelmi hitelesség talán nem erőssége a sorozatnak, de az, hogy motiválni tudja a nézőt, vitathatatlan. Nem csoda, hogy hatására tízezerszeresére nőtt az eladott sakktáblák száma az utóbbi hónapokban.

Te hogy látod? Tudsz valamilyen szinten azonosulni Beth történetével vagy tőled távol áll? Tapasztalsz a mindennapokban hasonló megkülönböztetést a férfi és női vállalkozók között?