A testvérpár, akik feje tetejére állították a világot

Kevés olyan inspiráló történet van, mint amilyen Venus és Serena Williams-é. Két nehéz körülmények közül érkező afrikai-amerikai nő, akik egy olyan sportágban lettek a világ legjobbjai, amelyet a tehetős fehérek mozgásformájaként ismertek addig. A teniszcsillagok története kérdés nélkül a sporttörténelem egyik legfontosabbja, ami megmutatja a kitartás és a kemény munka erejét.

Ahonnan nem szokás kitörni

Az 1980-ban született Venus, illetve az 1981-ben született Serena Williams egy hétfős családban nőttek fel a kaliforniai Comptonban. Abban a városban, amely az Egyesült Államok egyik legveszélyesebb helyeként ismert, magas szegénységi és bűnözési rátával. Egy ilyen környezetben kezdtek utcai pályákon teniszezni édesapjukkal, Richard Williams-szel, aki egészen kisgyerekkoruktól edzette őket. A lányok tehetségét hamar, 9-10 éves korukban felfedezték, így a család Floridába költözött, hogy egy ottani teniszakadémián fejlődjenek tovább.

 

Ketten, a világ trónján

Venus első profi versenyén 1994-ben, Serena pedig 1995-ben indult. 18 éves koruktól a tornagyőzelmeket is elkezdték gyűjtögetni. Többször játszottak magas rangú mérkőzéseket egymás ellen is. Bő két évtizeden keresztül a teniszeztek a világ élmezőnyében, mindketten négyszeres olimpiai bajnokok, megszámolhatatlan számú tornán diadalmaskodtak, úgy egyéniben, mint párosban, utóbbi számban rengeteg aranyat gyűjtöttek együtt is, egymás oldalán játszva.

forrás: Wikipédia

 

Mi a „titok”?

Serena és Venus Williams fiatalkoráról tavaly jelent meg Reinaldo Marcus Green rendező filmje, amelynek cselekménye elsősorban apjukra, Richard Willimsre koncentrál. A férfi, aki a kezdetekben autodidakta edzőként támogatta lányait meglehetősen megosztó figura: mennyire tekinthető önzőnek amiatt, hogy a lányai karrierjében a saját önmegvalósítását találta meg? Magát a filmet is sokan kritizálják amiatt, hogy King Richardot (ahogy a film is hivatkozik rá) sokkal pozitívabb figurának mutatja be, mint ami valójában volt.

Egy azonban biztos: csak kivételes kitartású és mentalitású emberek képesek ilyen anyagi helyzetben és környezetben olyan lányokat nevelni, akik egy ilyen sportágban ennyire magasra jutottak. Ráadásul testvérekként, ketten.

forrás: Wikipédia

Mindemellett – habár a filmnek nem ők a főhősei – a példaértékű karriert Venus és Serena Williams elsősorban saját magának köszönheti, hiszen ők voltak azok, akik 5 éves koruktól utcai teniszpályákon ütögettek iskola után minden egyes nap. Ők voltak azok, akik megmutatták, munkával és türelemmel mindenki, hétről hétre és évről évre, folyamatosan szintet tud lépni, átlépve a saját korlátain. 

Emellett pedig ott voltak egymásnak, támogatták a másikat, és történelmet írtak azzal, hogy testvérpárként, egy olyan közeg sportjában lettek világelsők, amelybe nehezen kerülhetne be bárki, aki oda születik, ahova ők. Nem csak afrikai-amerikaiak, de nők százmillióit inspirálták, és fogják majd ezután is.