A nő, akire az egész világ felnéz: Oprah Winfrey

Oprah nevét rengetegszer halljuk a világsajtóban, megkerülhetetlen karakter a populáris kultúrában, mégis, hazánkban kevésbé ismertek azok az érdemei, amelyek miatt oly sok embert motivált már karrierje során. Cikkünkben beszámolunk az amerikai híresség életútjáról, amelyből kiderül, hogy a neve miért is vált a legtöbbet ismételtté a médiavilágban.

Kevesen tudják, hogy a híresség eredeti, a születésekor kapott neve Orpah Gail Winfrey. Azonban mivel bibliai eredetű nevét nehéz volt kiejteni, ráragadt az Oprah becenév, később pedig ezen ismerte meg az egész világ. Tinédzser szülők nem kívánt gyerekeként igencsak hányattatott  sorsa volt, anyja és nagyanyja felváltva, különböző periódusokban gondoskodtak róla. Egyikük sem tudott stabil anyagi megélhetést biztosítani, ugyanakkor Oprah nagyanyjának a nehéz körülmények ellenére is fontos volt unokája szellemi neveltetése. Amikor azonban újra az anyjához került, komoly traumák érték, férfi rokonai többször is zaklatták. A megrázkódtatásoknak apja vetett véget, amikor 14 éves korában újra belépett az életébe és magához vette. Ő ösztönözte arra, hogy keményen dolgozzon és tanuljon, aminek meg is lett az eredménye. Tanulmányai alatt messze kiemelkedett, ösztöndíjat szerzett a Tennessee State University-re, és egy helyi szépségversenyt is megnyert, felkeltve ezzel az ottani rádió figyelmét. Feltűnt a helyi televízió képernyőjén is, ennek köszönhetően 19 évesen ő lett az addigi legfiatalabb és egyben az első afrikai-amerikai női hírolvasója a WTVF-TV-nek.

Pályafutásának nagy áttörését a The Oprah Winfrey Show jelentette, amelynek első epizódja 1986. szeptember 8-án debütált. A beszélgetős műsor, amely az amerikai televíziózás egyik mérföldköve lett, 25 évadot élt meg, felvonultatva a világ legnagyobb sztárjait. A Michael Jackson-nal készült epizód érte el a show nézettségi csúcsát, összesen 36 millióan látták.

De Oprah karrierje színesebb annál, minthogy „csupán” televíziós műsorvezetőnek nevezzük. Alkalmi színésznőként Oscar-díjat nyert. Korábban arról is szóltak pletykák, hogy elnökválasztáson indul, de ezt ő maga cáfolta. Üzletasszonyként is tevékenykedik, többek között saját produkciós céget üzemeltet. Oprah vagyonát 2021-ben 2,6 milliárd dollárra becsülik. Ebből természetesen bőséggel jótékonykodik, sőt, kijelenthetjük, hogy a legadakozóbb sztárok egyike, csak 2012-ig 400 millió dollárt adományozott oktatási célokra.

Az Oprah-jelenség mindenesetre páratlan, életútja mesebeli felemelkedésként hat, nem csoda tehát, hogy a karakterét óriási rajongás és tisztelet övezi. Befolyása elképesztő, elég, ha a saját műsorában futó „könyvklubra” gondolunk, amelyben, ha Oprah bemutat egy könyvet, a mű best-sellerré válik. Winfrey karrierje sokunk számára lehet inspiráló, hiszen ő tényleg a tehetség és a kemény munka párosával jutott a csúcsra, szerencséjét pedig nem annak köszönheti, hova született, hanem csakis önmagának.