A katari VB az első, ahol női játékvezetők is lesznek

A labdarúgó-világbajnokság mindannyiunk számára ismerős, ám azt kevesen tudják, hogy az elmúlt 22 alkalommal mindegyik meccset férfi játékvezető vezette. Idén, a 23. alkalommal megszervezett futballvébén azonban megtörik ez a hagyomány és három női játékvezető és szintén ennyi női vonalbíró felel majd a játék tisztaságáért. Ezzel a változással az esemény, valamint a játékvezetők is beírják magukat a futballtörténelembe.

A labdarúgás térnyerésével együtt a játékvezetés színvonala is szüntelenül növekedett, mára a játékvezetők és asszisztenseik rendkívül fontos szerepet töltenek be a játékban. Ebben a sportágban nincs lehetőség hosszas gondolkodásra, így még nagyobb felelősség hárul a bírákra, akiknek folyamatos és maximális koncentrációra van szükségük. Nélkülözhetetlen tehát a mérkőzés levezetéséhez a gyorsaság, a kiváló analitikus képesség és a figyelmesség.

Női játékvezetők a foci csúcsán

Ahogy a sportok többségét, a futballt is a férfiak dominálták mind a pályán játékosként, mind a pálya szélén bíróként, azonban ez nem jelenti azt, hogy a nők ne lennének részesei ennek a világnak. A három női bíró már korábban is részt vett hasonlóan rangos eseményeken, de most először vezethetnek játékot a férfi futball-világbajnokságon. Nézzük is meg, kik ezek az elképesztő nők, akik idáig jutottak.

A 38 éves, francia Stephanie Frappart az egyik legfoglalkoztatottabb és leghíresebb játékvezető a nyugati labdarúgás világában. A 2020-ban megrendezett Bajnokok Ligáján és a férfi Európa-bajnokságon is ő volt az első női bíró. Eredményességét díjak is mutatják, az elmúlt három évben ő nyerte el a legjobb női játékvezetőnek járó díjat.

Az 1988-ban született, ruandai Salima Mukansanga korábban rangos női labdarúgó versenyeken vett részt játékvezetőként, és nemrég ő lett az Afrika-kupa első női játékvezetője. Hazájában felnéznek rá és igazi ikonná nőtte ki magát a lányok körében - reméli, hogy az ő karrierje utat mutat mindazon nők számára, akik szeretnének érvényesülni a futball világában.

A 36 éves Japán játékvezetőnő, Yoshimi Yamashita 2019-ben a női labdarúgó-világbajnokságon, később pedig a legrangosabb ázsiai labdarúgótornán, az AFC-Champions League-ben tűnt fel, mint az első női bíró. Véleménye szerint a hagyományosan férfiak által dominált rendezvényen való jelenléte azt mutatja, hogy új lehetőségek nyílnak meg a nők előtt.

A három női vonalbírónak, vagyis játékvezető-asszisztensnek sem lesz kevesebb vagy kevésbé fontos feladata, mint a három bírának. Összesen hatvankilenc jelölt közül választották ki azt a három hölgyet, akik asszisztálni fognak a játékokhoz: a brazil Neuza Back, Karen Díaz Medina Mexikóból és az Egyesült Államokbeli Kathryn Nesbitt figyeli majd a leshelyzeteket a meccsek alatt.

A labdarúgás a változás útján

Ahogy a világ sok más területén, a futballban sem alakult még ki a teljes egyenlőség a nemek között. A fociban egy játékvezető az, aki a legtöbb kritikát kapja, és a női bírákban korántsem bíznak annyira a drukkerek, mint férfi társaikban. Sokan lenézik őket a nemük miatt, és rengetegen ennek tulajdonítják a pályán meghozott „téves” döntéseiket. Nemcsak a női játékvezetők, hanem a női futballjátékosok is kevesebb megbecsülést és elismerést kapnak a szurkolóktól. Így egyedülállónak számít például, hogy az Egyesült Államokban egyenlő fizetést kapnak a női és férfi nemzeti válogatott játékosok, ezzel felhívva a drukkerek figyelmét arra, hogy minden játékos egyenlő, legyen az nő vagy férfi.

Azonban a világ legnézettebb labdarúgótornáján végre elérkezett az a történelmi pillanat, amikor női bírók és asszisztensek fújnak majd a meccseken. Mindez ráadásul egy arab országban történik meg, ezért a túlkapások elkerülése végett több emberi jogi megfigyelő fogja felügyelni azt, hogy minden rendben zajlik-e.

Ezek az események is jól mutatják, változnak az idők - a sportág és résztvevői mostanra nyíltan kiállnak a kisebbségek mellett, az egyenlőség, az elfogadás és a szeretet oldalán. Ezáltal elindult egy átalakulás a futballban, amely idővel növelheti a nemek egyenlőségét ebben a sportágban is.

 

Forrás: Marie Claire