A jó vezetők tulajdonságai 5 pontban

Biztos mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy fárasztó munkanap után kényelmesen elhelyezkedünk kedvenc fotelünkben, becsukjuk a szemünket, és azon morfondírozunk, hogy milyen kellemes lesz majd vezetőként irányítani a saját vállalkozásunkat. Sokan csak annyit látunk, hogy egy vezető ül az irodájában, kortyolgatja a kávéját és telefonálgat, miközben ez egy sokszínű, számtalan képességet igénylő, felelősségteljes munka. Cikkünk öt ponton keresztül mutatja be azt, hogy milyen kihívásokkal néz szembe az, aki vezetésre adja a fejét, milyen készséget érdemes elsajátítani annak érdekében, hogy eredményes legyen.

A munkahelyen a vezetőnek hatalmas szerepe van több szempontból is. Ő felel a cég sikerességéért, a munkavállalók elégedettségéért és a szervezeti struktúra kialakításáért. Ehhez pedig számos vezetői képességgel rendelkezni kell, amelyekre munkavállalókként talán nem is gondolnánk.

1. Egészséges önértékelése van, önazonos  

Sok esetben nehézségekbe ütközhetünk, ha a helyes utat szeretnénk választani, a könnyebb és gyorsabb megoldás helyett. Jól pedig csak egészséges önértékeléssel vezethetünk embereket. A folyamatos önellenőrzésnek köszönhetően kialakul egy egészséges önismeret és önbizalom, ami elengedhetetlen egy jó vezető számára.

2. Magas az érzelmi intelligenciája

Egy kompetens vezető számára nem csak értelmi, hanem érzelmi felkészültség is szükséges. Az érzelmi intelligencia nem csak önmagunk, hanem környezetünk megértése miatt is elengedhetetlen. Míg az önszabályozás és önmotiváció a saját magunk fejlődése érdekében elengedhetetlen, addig az empátia és a társadalmi tudatosság a csapat számára hasznos. A jó vezetéshez szükségünk van észre és szívre egyaránt. Ez határozza meg a munkahelyi légkört, a cégen belüli kommunikációt, illetve azt is, hogy hogyan tudnak együttműködni az alkalmazottak. Egy jó vezető képes fenntartani az egyensúlyt az ügyfelek, a szervezet, a cég céljai és az munkavállalók érdekei között. 

3. Őszinte és megbízható

Jó vezetőként nem futamodhatunk meg a kényelmetlen szituációk, beszélgetések elől. Ténylegesen bármilyen témáról tudnunk kell beszélni a csapatunkkal: legyen szó a cég által kitűzött célokról, egy munkatárs számára adott negatív visszajelzésről vagy esetleges elbocsátásról. Ilyen esetekben sem háríthatjuk át a felelősséget, hiszen vezetőként ez is a feladatunk része. Kommunikáljunk egyértelműen a kollégákkal, tudatosítsuk azt is, ha elégedettek vagyunk az elvégzett munkával, illetve azt is, ha nem lett megfelelő a végeredmény. Indokolt esetben szorítsuk háttérbe a véleményünket, adjunk teret az építő gondolatoknak cégen belül.

Maradjunk mindig következetesek, ne ígérjünk olyat, amit nem tudunk teljesíteni, hiszen ilyen esetben csorbul a munkatársak felénk táplált bizalma. Ha elveszik a hitelességünk, akkor a jövőben nem fognak komolyan venni minket.

4. Ismeri a határait, nem tévedhetetlen

A jó vezetők sem rendelkeznek a bölcsek kövével. Természetes velejárója a munkának, hogy bizonyos területeken vezetőként sem feltétlenül nekünk lesz a legnagyobb szakmai tudásunk, így – mint mindenki más – mi is tévedhetünk. Ilyenkor nem szégyen, ha ezt elismerjük, hiszen ebből tanulhatunk, és építkezhetünk a továbbiakban. Ezt a kollégák is minden esetben észre fogják venni, és értékelni fogják, hisz ez is csak egy emberi tulajdonság, senki sem tévedhetetlen. Vezetőként fontos, hogy tisztában legyünk a saját határaink mellett a munkatársaink határaival is, hiszen senki sem szereti, ha úgy szabnak rá egy feladatot, hogy nincs benne megfelelő tapasztalata, rutinja. A rossz feladatkiosztás vagy a szoros határidők miatti problémák a későbbiekben bizalomvesztéshez vezethetnek, ha nem kezelik őket megfelelően.

5. Példamutató és elszámoltatható

Az esetek többségében akkor lesz kiegyensúlyozott a munkakapcsolat, ha az alkalmazottak látják, hogy vezetőként mi is dolgozunk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ugyanolyan típusú munkát kell végeznünk, mint a beosztottaknak, de értékteremtés szintjén érdemlegesen nekünk is hozzá kell tennünk az egészhez. A mindenki számára felállított szabályokat – jelentsen ez reggel 9 órás kezdést,17:30-as eltávozást vagy meghatározott munkahelyi öltözetet – nekünk is be kell tartani. Az ettől való eltérés mutatja meg számukra, hogy vezetők vagyunk, a csapat része, esetleg főnök, aki mindenki felett áll.

Vezetőnek lenni összetett és nehéz feladat. Az ehhez szükséges kompetenciák megfelelő odafigyeléssel és alázattal azonban elsajátíthatóak és fejleszthetőek. 

 

Forrás: Forbes