A főzés mint terápia: interjú Miskey Melinda gasztrobloggerrel

Őszi interjúsorozatunkkal olyan vállalkozónőket mutatunk be, akik korábban elvégezték a Dobbantó tréninget, ma pedig sikeres vállalkozást vezetnek. Minden héten jelentkezünk egy villáminterjúval, ahol egy vállalkozó hölgy mesél saját cégének vezetéséről és a Dobbantó Programmal kapcsolatos tapasztalatairól. Ezúttal Miskey Melinda, a Gastrotherapy alapítója mutatkozik be.

A Gastrotherapy nem egy átlagos gasztroblog. Alapítója, Miskey Melinda nem csak ízeket keverget szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszik felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, szeretete köré. Blogján a recepteken felül egyéni hangvételű és innovatív tartalmak olvashatók, illetve ajánlók és bemutatók új helyekről, termékekről, eseményekről és programokról azoknak, akik a gasztronómia iránt érdeklődnek. Melinda mottója: élvezettel készíteni, élvezettel enni!

Mi indított el a vállalkozói pályán?

Nagypapám és édesapám is vállalkozó volt, tehát bőven volt lehetőségem testközelből megismerni és belelátni a vállalkozások, vállalkozók mindennapjaiba. Mindig is közelebb állt a szívemhez a kötetlen, ámde annál nagyobb önkontrollal és felelősséggel járó vállalkozói lét, a több lábon állás. Kerestem azt a megoldást, amivel fentartható az életemben a szabadság, a magánélet és a munka általam elképzelt ideális egyensúlya. Szeretem, ha én oszthatom be az időmet és energiámat. Csapatban is örömmel dolgozom, és fontos, hogy ha elakadok, legyen kihez fordulnom, de ugyanilyen fontosnak tartom, hogy önállóan és egyedül is alkothassak, saját felelősséggel, megkötések és szabályok nélkül.

Hogy lett ilyen nagy szerelem a főzésből?

Már nagymamáim konyhájában megszerettem mindent, ami a konyhával kapcsolatos. Az elmúlt években fő hobbim lett a konyhaművészet, mert kikapcsol, feltölt, örömet okoz, elsősorban nekem, a produktum pedig mindenki másnak. Szerintem ez az egyik legjobb terápia, innen jött a vállalkozásom nevének ötlete is. Nem telik el úgy nap, hogy ne gyűjtenék recepteket, sütnék-főznék, fotóznék, ötletelnék, tanulnék valamit ezzel kapcsolatosan.

Mi volt eddig a legnagyobb sikered vállalkozóként? Szerinted minek volt köszönhető?

Visszagondolva az elmúlt egy évre (amióta a vállalkozásom létezik) számtalan siker van már a hátam mögött, kicsiktől a nagyobbakig. Egyedüli kitalálóként és lebonyolítóként megszerveztem három Gasztroblogger Fesztivált, voltam a hónap bloggere Horvát Rozi honlapján, exkluzív interjút készíthettem a brit nagykövetség magyar séfjével, és számos világmárkával dolgozhattam együtt hosszabb és rövideb távú együttműködésekben. Volt cikkem, amely 54 ezer olvasót ért el, nyertem receptversenyt, és hamarosan egy szakácskönyvben is szerepelni fog az egyik ételkreációm. Részt vettem felajánlóként jótékonysági sütiversenyen, zsűriztem a 3. Nemzeti Szörp és Lekvárversenyen, hogy csak a legemlékezetesebbeket említsem. Igyekszem maximálisan megélni és örülni minden apró sikernek, mert szerintem ez visz előre és ad erőt a mindennapokhoz. És hogy minek köszönhetőek ezek a sikerek? Szerintem annak, hogy aktív vagyok és kitartó, valamint, hogy nyitott szemmel járok a világban és élek a lehetőségekkel, kapcsolatokkal, amelyek vállalkozóként megtalálnak.

Mi az, amit nőként, női vállalkozóként előnyként, illetve kihívásként éltél, élsz meg a szakmában?

Eléggé telített a szakma, nehéz kitűnni a gasztroblogok, női gasztrobloggerek végtelen tengeréből – viszont nem lehetetlen. Enni kell, új receptekre az emberek mindig kíváncsiak, és mindig lesznek új helyek, ételkreációk, események, termékek, amelyek bemutatásra érdemesek. Szerintem a gasztronómia világában előny, ha nő vagy, valahogy még mindig az él a köztudatban, hogy a nő-főzés-konyha jó barátok.

Miben segített Neked a Dobbantó tréning?

A rendszerben való gondolkodásmódom fejlesztésében és az összefüggések jobb átlátásában, az előre tervezésben és a vállalkozás pénzügyi tervének alaposabb kidolgozásában segített leginkább.

Kiknek ajánlod a tréninget?

Minden női vállalkozónak ajánlom, hiszen bárki számára tud újat adni. Az én csoportomban voltak most induló és több éve sikeresen működő vállalkozások, sőt, olyan nők is eljöttek, akik még csak gondolkodtak azon, hogy vállalkozást indítanának. Szemléletmódban, új, megvalósítható ötletekben szintén sokat adott. Volt, amiről már hallottam korábban, de egyáltalán nem ártott átismételni, és emellett sok új tudást magamba szívtam. Remek oktatóktól tanulhattunk például marketingről, pénzügyekről vagy az üzleti prezentálás tudományáról.  Komoly megmérettetés az üzleti terv megírása és a záró prezentáció is, de amikor ezeken a feladatokon dolgoztam, nagyon sok mindent tanultam magamról és a vállalkozásomról is. Sok minden kitisztult és sok kérdésemre választ kaptam. Ráadásul a tréning alatt olyan hozzám hasonló vállalkozónőket ismerhettem meg, akikkel nagyon jó volt együtt ötletelni, közösen gondolkodni, hogy hogyan vihetnénk előbbre vállalkozásainkat. Néhányukkal havi szinten a mai napig is összejárunk, sokukkal online tartom a kapcsolatot. Jó volt átélni, hogy a problémáimmal, amelyeket a vállalkozói lét néha magával hoz, egyáltalán nem vagyok egyedül. 

Melyik az az álom, amit már sikerült megvalósítanod, és mi az, ami még várat magára? (Nem feltétlenül a vállalkozással kapcsolatban).

Nagy álmodozó vagyok. Rengeteg álmom van még, amit hiszem, ha keményen dolgozom érte, valóra is válnak majd. És persze vannak konkrét céljaim is, amelyeket szeretnék elérni. Nehéz lenne mindet felsorolni, de talán az egyik legnagyobb célkitűzésem, hogy a Gastrotherapy országos szinten ismert gasztrooldallá váljon. A másik, hogy a Gasztroblogger Fesztiválnak találjak egy olyan komoly támogatót, akivel közösen megvalósíthatnánk a további terveimet.

Ki a példaképed?

Édesapám, mert mai napig hasznos és bölcs tanácsokkal lát el. Benne maximálisan megbízom, és örülök, hogy élvezhetem a támogatását, ez nagyon fontos számomra. Rengeteg dolgot tanultam tőle az élet minden területén, vállalkozásról, emberi kapcsolatokról, döntésekről. Büszke vagyok rá, hogy ő az apukám és tudom, hogy ő is büszke rám azért, amit eddig elértem. Kiemelném még Mautner Zsófit, aki a magyar gasztrovilágból az egyik legnagyobb példaképem. Amennyire én ismerem, igazán kedves, emberséges és segítőkész. Innovatív, de fontosak számára a hagyományok is. Mindig képes megújulni. Látszik rajta az élet és ételek szeretete, hogy milyen alázattal és lelkiismeretesen, profin dolgozik, bármelyik projektjéről is legyen szó.  Ha rá gondolok és arra, ahová eljutott, tudom, hogy bőven van még hova fejlődnöm és rengeteg tanulás vár még rám, de állok elébe :)

A vállalkozásról további információkat, illetve elérhetőségeket (webcím, Facebook oldal stb. linkje) alább találhatunk: