7 lépés a hatékonyság növelésére

Mindenkinek 24 óra áll rendelkezésére egy nap, viszont rajtunk múlik, hogy azt hogyan töltjük ki. Több tanulmány is kimutatta, hogy azok az emberek a legsikeresebbek, akik minden nap a maximumot hozzák ki magukból, legyen szó munkáról, emberi kapcsolatokról, vagy éppen a pihenésről. Ebben viszont több tényező is közrejátszhat – ezeket mutatjuk be most nektek.

1. Lássuk a teljes képet

Ahhoz, hogy minden részletét beosszuk a napunknak, tudnunk kell, hogy mit miért csinálunk. Miért kelünk fel reggelente, mi az, ami motivál minket? Legyen világos számunkra, hogy milyen célokért szeretnénk küzdeni. Első lépésként írjuk össze, hogy milyen az ideális élet, amit elképzeltünk magunknak, majd vázoljuk fel, hogy miért is olyan fontos ez számunkra.

2. Készítsünk tervet

Ha versenyszerűen sportolunk, akkor sem mehetünk felkészületlenül egy megmérettetésre. Terv nélkül könnyen letérhetünk az útról, elveszíthetjük a fókuszt a mindennapi élet során. Írjuk össze, hogy mit szeretnénk csinálni a héten, mik azok a dolgok, amik fontosak és mik azok, amelyek kevésbé. Kezdjünk kicsiben, tűzzünk ki reális célokat, amiket be tudunk tartani a hét folyamán. A fokozatosság pedig idővel meghozza gyümölcsét, szépen lassan elkezdhetjük értékelni a kis sikereket, amelyek után nagyobbakat is álmodhatunk.

3. Az idő pénz

Ismerjük azt az érzést, amikor egy könnyen elvégezhető feladatot halogatunk, mert nincs hozzá kedvünk? Végül pedig a szükséges idő többszörösét is rááldozzuk, ami alatt már a következő feladattal is végeztünk volna? Sajnos ez a legjobbakkal is megesik, viszont tudatosítanunk kell magunkban, hogy az idő véges, amelyet érdemes hatékonyan beosztani. Minden egyes halogatással eltöltött órával egy másik feladattól veszünk el időt. Használjunk stoppert, mérjük le, hogy mivel mennyi időt vesz igénybe az adott feladat, ezzel is tudatosan javítva időgazdálkodásunkat!

4. Legyünk pozitívak

A pozitív gondolatok és pozitív „mindset” vonzza a pozitív embereket. Nem naiv dolog azt állítani, hogy a pozitivitás jó hatással lehet életünkre. Maximalizáljuk lehetőségeinket, ahogy hatékonyabbá tesszük hozzáállásunkat. Ezt visszaigazolandó, minden nap írjunk össze 10 dolgot, ami jól esett számunkra vagy amiknek köszönhetően jól éreztük magunkat.

5. Egyszerre csak egyet

Ha nem fókuszálunk, akkor könnyen elveszíthetjük a figyelmünket is – ez pedig ahhoz vezethet, hogy nem leszünk hatékonyak és a nap végére szétforgácsolódunk. Ha dolgozunk, akkor kapcsoljuk ki az okos eszközeinket, és csak az adott feladatra koncentráljunk. Mi a legnagyobb időrabló? Írjunk le három dolgot, ami mindig megzavar minket.

6. Pihenjünk

Elegendő energia hiányában azonnal negatívan kezdjük a napot. Akárhogy is próbálkozunk, nem biztos, hogy meglesz a kellő fókusz, így a munkában és a magánéletben is alul teljesíthetünk. Tegyük magunkévá, hogy az egészség a legfőbb tőkénk. Ahhoz, hogy produktívak legyünk, előtte meg kell fejtenünk, hogy miképpen tudunk a legjobban pihenni, kikapcsolódni. Valakinek a sport jön be, a meditáció, a szürke zaj vagy a zenehallgatás. Amikor megszervezzük a hetünket, gondoljuk át, hogy mit csinálunk lefekvés előtt. Érdemes legalább 30 perc átvezető időt beiktatunk, amely idő alatt szervezetünk is kellően előkészül az alvásra.

7. Az egyszerűbb jobb

A napi apró döntések, vagyis a felesleges mikromenedzsment az, ami szintén lefáraszthat minket, s ezáltal szétszórtak, kimerültek leszünk. Ezek később hatással lehetnek a nagyobb döntések meghozatalára is. Írjuk össze, hogy milyen főbb választásokat kell meghoznunk a következő nap. Összpontosítsuk energiánkat ezek meghozatalára, így a nap hátralévő részében már csak a tényleges dolgainkkal foglalatoskodhatunk.

 

Forrás: Woman Entrepreneur