5 női zenész, akik üzletileg is sikeresek

Nem kérdés, hogy a könnyűzene leginkább a művészi önkifejezésről szól. Mégsem mehetünk el amellett, hogy milyen üzletág épült köré, amelyben – sok más szakmához és iparághoz hasonlóan – jórészt férfiak dominálnak. Az utóbbi években azonban változott ez a tendencia, hisz nem csak előadóként, de üzleti tekintetben is egyre több sikeres nőt tudunk felsorolni. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 sikeres női zenészt, akik üzletileg is kiemelkedőek, karrierjük pedig inspiráló lehet mindenki számára.

Alicia Keys

Kép forrása: Wikipedia

Allicia Keys, aki idén tölti 40. születésnapját, 1997 óta aktív a popzenében. Az RnB egyik legnagyobb csillagának olyan slágereket köszönhetünk, mint az Empire State of Mind vagy a Girl on Fire. Keys meghatározó énekesnő, saját maga által írt és hangszerelt dalait milliók szeretik, 15 Grammy-díjat nyert, és több mint 40 millió lemezt adott el. 2006-ban 24 évesen saját produkciós céget alapított, valamint tv-műsorokban kezdett produceri szerepet vállalni, több sorozatban és filmben színészként is láthatjuk. A Time magazin kétszer választotta meg az év egyik legbefolyásosabb emberének, emellett két gyermek édesanyja. Alicia Keys-t nagyon keményen dolgozó, független nőként ismeri a környezete, amely nem meglepő, elnézve sikereit, mind üzleti, mind művészi szempontból.

Taylor Swift

Kép forrása: Wikipedia

Taylor Swift még csak 31 éves, de majdnem két évtizede van a szakmában. 14 évesen szerződtette le egy kiadó, első albuma 2006-ban jelent meg, azóta pedig ő lett minden idők egyik legtöbb lemezét eladó zenésze. Vagyona 400 millió dollár körül forog, de minden bizonnyal a 2020-as év után ez csak nőni fog, hiszen tavaly két új albummal is jelentkezett, igaz, koncertezni a koronavírus-járvány miatt egyelőre nem lesz lehetősége. A keményen dolgozó Swifttől nem áll távol a jótékonyság sem, nagy szervezetek támogatása mellett tavaly két bajba jutott rajongójának is adott fejenként 3 000 dollárt. Azelőtt pár héttel pedig egymillió dollárt adományozott a nashville-i tornádókárok enyhítésére.

Beyoncé

Kép forrása: Wikipedia

Ha zenész-üzletasszonyokról beszélünk, Beyoncé neve minden bizonnyal mindenkinek beugrik. Nem csoda, hiszen a 39 éves énekesnő több területen is jeleskedik. Amellett, hogy a 21. század egyik legjelentősebb énekesnője, a divatszakmában is megkerülhetetlen. Saját márkája van a magasdivat (House of Deréon), valamint a sport-és utcai viseletek (Ivy Park) területén is. Sokak példaképe, albumai üzletileg és kritikailag is sikeresek, vagyonát 500 millió dollárra becsülik. Férjével, a rapper JAY-Z-vel 2008 óta házasok, három gyermeket nevelnek. Beyoncéra is jellemző az állandó jótékonykodás, legutóbb például közel 2 milliárd forintnak megfelelő összeget ajánlott fel egy szervezetnek, amely a lemaradt régiókban élőket segíti a koronavírus-járvány elleni harcban.

Madonna

Kép forrása: Wikipedia

Nincs az a generáció, amely körében ne lenne ismert a Madonna Louise Veronica Ciccone néven született énekes, színész, rendező és üzletasszony. Madonna nem csak arról híres, hogy korát meghazudtoló módon néz ki és lép színpadra mai napig, hanem arról is, hogy évtizedekkel ezelőtt a főiskolát otthagyva költözött New Yorkba néhány dollárral a zsebében. Mára a nettó vagyonát 850 dollárra becsülik. Van saját kiadója, ügynöksége és ruhamárkája is. Madonnáról egy gazdasági professzor azt mondta, „ő Amerika legokosabb üzletasszonya”, ezt bizonyítják a gyakori és jól megválasztott befektetései.

Jennifer Lopez

Kép forrása: Wikipedia

Miután zenei és filmes karrierje is beindult, Jennifer Lopez is saját vállalkozásokba kezdett. Az 51 éves Puerto Rico-i énekesnő 2003-ban alapította első ruhamárkáját, ezután több piacon is kipróbálta magát az ékszerektől a gyermekruházatig. Produkciós vállalata mellett saját éttermet is nyitott Pasadena-ban. Nettó vagyona 400 millió dollár körül forog. 2012-ben a Forbes magazin a világ legbefolyásosabb hírességének választotta.

Ők 5-en kétségkívül páratlan karriert futottak, például szolgálva rengeteg nő számára, akik olyan területen próbálnak érvényesülni, ahol még mindig a férfiak a sikeresebbek. Természetesen, nincs mindenki megáldva előadóművészeti készségekkel, ugyanakkor az ő életük elsősorban arról árulkodik, hogy a kemény munka és tehetség kifizetődő lehet, függetlenül attól, milyen iparágban próbálunk érvényesülni.