5 mítosz a munka-magánélet egyensúlyról

Tengernyi tanulmányt és cikket olvashatunk a munka és magánélet egyensúlyáról hasznos tippekkel és trükkökkel.  Sokszor tanácsolják például, hogy határoljuk el egymástól a két területet, és egyenlő időt szánjunk rájuk. De vállalkozóként valójában mennyire tudunk az egyensúlyra törekedni? Cikkünkben összeszedtünk 5 mítoszt a munka-magánélet egyensúlyról.

1. Találjuk meg egyensúlyt azzal, hogy külön választjuk a munkát és a magánéletet

Már a címben rosszul fogalmaztunk, ha az Amazon vezér Jeff Bezosra hallgatunk, szerinte ugyanis az munka-magánélet egyensúly helyett munka-magánélet harmóniáról beszélhetünk. Különösen vállalkozóként lehetetlenség szabályosan kiegyensúlyozni a munkára és magánéletre szánt időt, ahogy éles határt sem lehet a kettő közé vonni. Előfordulhat, hogy túlcsúszik a munkaidő, vagy máskor ellenkezőleg, több időnk marad a családunkra. A lényeg tehát nem egy egységes felosztás, hanem a harmónia megtalálása, mert a két terület szorosan összefügg egymással. Ha a munkában jól teljesítünk, otthon is jobban érezzük magunkat, és fordítva.

2. A munka-magánélet egyensúlya azt jelenti, hogy sosem kell munkaidőn kívül dolgozni

Egy vállalkozónak nem mindig adatik meg az a luxus, hogy a nap egy pontján lezárja a munkát, hogy onnantól kezdve ne is foglalkozzon vele. Előfordulhat például, hogy a nyaralás alatt is el kell intézni 1-2 telefont és e-mailt. Megint csak rugalmasan kell kezelnünk a határokat, mert így persze azt is megengedhetjük néha, hogy a magánélet nyúljon a munkaidőbe, például amikor együtt ebédelünk egy barátunkkal.

3. Az időmenedzsment a kiegyensúlyozott élet kulcsa

Tegye fel a kezét, aki pontról-pontra be tudja osztani a mindennapjait, és ahhoz tartani is tudja magát. Mi inkább azt tanácsoljuk, csak a főbb tennivalókat jegyezzük be  a naptárunkba, ne akarjunk beosztani minden percet. Először is azért, mert szinte lehetetlenség  lesz betartani, másrészt meg nagyobb stressz, ha állandóan azt nézzük, mennyire csúsztunk el a következő napirendi ponttól. Helyette adjunk teret a spontaneitásnak is, és ne agyaljuk túl a dolgot.

4. Ki korán kel…

Sokszor olvashatjuk sikeres és híres emberekről, hogy már hajnalok hajnalán felkelnek és munkába állnak, mert így lehet csak is hatékony valaki. Igen, valóban vannak hajnali pacsirta típusú emberek, akik reggel a legaktívabbak, de ezzel szemben olyanok is léteznek, akiknek délután-este megy a legkönnyebben a munka. Ha az utóbbi csoportba tartozunk, még nem jelenti azt, hogy nem lehetünk sikeresek. A lényeg, hogy mindenki megtalálja saját ritmusát, és aszerint intézze feladatait.

5. Minél kevesebbet dolgozunk, annál kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak leszünk

Jó esteben azért indít valaki vállalkozást, mert érdekli és szereti, amit csinál, így nem feltétlenül az teszi boldoggá, ha minél hamarabb ki tud csekkolni a munkából. Ha a munkánk szinte a hobbink, valószínűleg örömet szerez nekünk minden óra, amit vele töltünk. Ezzel persze nem agyonhajszolásra szeretnénk bíztatni bárkit is, a jelszó itt is a harmónia.

Forrás: Entrepreneur.com