10 ötlet kisvállalkozásra

Ha úgy érezzük, hogy nem tudunk kiteljesedni a munkánk során, esetleg frusztrál minket az alkalmazotti lét, érdemes elgondolkodnunk saját vállalkozás indításán. Ahhoz, hogy sikeres legyen, szükségünk van egy jó ötletre, rengeteg munkára és szenvedélyre, amelyek anyagi és erkölcsi megbecsülést hozhatnak el számunkra.

Aki eddig nem gondolkodott még el hasonlón, annak segítünk! 10 olyan ötletet mutatunk be a cikkben, amelyek segítségével bárki azonnal elindulhat a saját útján, mégpedig komolyabb rendelkezésre álló tőke nélkül.

1. Tanácsadás

Ha otthonosan mozgunk egy adott témában, legyen szó közösségi médiáról, üzletről, humán erőforrásról, kommunikációról, egy műszaki területről vagy vezetésről, akkor a tanácsadói lét jövedelmező lehet számunkra. A vállalkozás elindításához nincs szükségünk jelentős anyagi ráfordításra, csupán a tapasztalatunk vagy az alkalmazottként megszerzett tudásunk birtokában bele is kezdhetünk. Manapság már online is könnyedén adhatunk tanácsokat, amihez nem kell irodát vagy autót fenntartanunk, hiszen elég beülnünk a számítógépünk elé, és átadni a tudásunkat, amit gyakorlati szempontból hasznosíthat az ügyfél.

2. Használt ruhák értékesítése

Tele a szekrény megunt minőségi ruhákkal, amelyekkel nem tudunk mit kezdeni? Építsünk rá online vállalkozást! Csoportosítsuk a darabokat, fényképezzük be őket, írjunk hozzájuk frappáns szövegeket, és mehetnek is az erre alkalmas weboldalra. Elhivatottság, odafigyelés, érzék a divathoz, trendekhez - mindez birtokában rövid időn belül már a saját kisvállalkozásunkat igazgathatjuk. Ezt kibővíthetjük esetleg a család vagy a baráti társaság feleslegessé vált ruháival, eszközeivel, hiszen amit ők már nem tudnak használni, az máshol még jó szolgálatot tehet.

3. Online oktatás

A pandémiás időszak hatására a fejlett országokban megváltozott életmód szerint éljük mindennapjainkat. Sokunknak több otthon töltött szabadidő áll rendelkezésére, mint korábban, amit többek között új dolgok elsajátítására fordíthatunk. Ezt a megnövekedett igényt kielégítve kifizetődő online oktatással foglalkozó vállalkozást nyitni. Lehet szó nyelvoktatásról, általános- és középiskolai órák vagy egyetemi tantárgyak anyagainak oktatásáról is, amelyekben kiemelkedő tudással rendelkezünk. Tartózkodási helytől függetlenül elérhetünk bárkit online, cserébe pedig tudásunkat megoszthatjuk a megfelelő ellentételezésért.

4. Online könyvelés

A technológiai fejlődésnek hála manapság egyre több szolgáltatás online is elérhetővé vált: rendelhetünk ételt, nézhetünk filmeket, tanulhatunk az internet segítségével. Ebbe a tendenciába simul bele az online könyvelés is. Könyvelőként érdemes kihasználunk a modern technológia nyújtotta lehetőségeket, amivel kitűnhetünk a tömegből, előnyt kovácsolhatunk a többi versenytársunkkal szemben, és olyan ügyfeleket érhetünk el, akiket egyébként a távolságok miatt nem tudnánk.  

5. Kutya- és cicaszitterkedés

A pandémiás időszakban megnövekedett az otthoni kedvencek száma, akikre a szigorítások eltörlése után már nem tudunk ugyanannyi időt szánni, hiszen újra be kell járnunk a munkahelyünkre. Ezen felül nyaralás, kisebb kiruccanások idején nem mindig találkozunk állatbarát helyekkel, így jó érzés lehet olyasvalakire hagynunk a szőrös családtagot, aki kellőképpen törődik velük. Egy kutya- és cicaszitter vállalkozás pont ezt az űrt tudja kitölteni; egy ilyen szolgáltatás igazi mentőöv lehet a tulajdonosok számára.

6. Alkalmazásfejlesztés

Az okoseszközök manapság mindennapjaink szerves részeit képzik. Rajtuk játszunk, olvassuk a híreket, fogyasztjuk a közösségi médiát. Ha kellően jártasak és tapasztaltak vagyunk a technológiában, akkor érdemes elgondolkodni egy alkalmazásfejlesztő, programozó vállalkozáson. Ha kevésbé vagyunk ilyen téren tapasztaltak, akkor viszont érdemes szélesíteni látókörünket, akár programozó iskolába való beiratkozással.

7. Szakszerű rendszerezés

Sokunkban él a kép, amikor egy hosszú munkanap után hazamegyünk, és nem találunk meg semmit. Erre találták ki a professzionális rendszerezőket, akik segítenek minimalizálni a rendetlenségünket. Különösen átérezhetik ezt azok, akik nehezen válnak meg nem használt dolgaiktól. Ha jól szervezetten szeretünk élni, és szeretnénk segíteni másoknak, akkor kézenfekvő egy ilyen cég elindítása, hiszen a rend mindig érték, amit pedig sokan szívesen meg is fizetnek. 

8. Takarítás

Csillog-villog a nappali, sehol egy porszem, enni lehetne a padlóról? Csináljunk üzletet a tisztaságból! Lakástulajdonosok, kereskedelmi komplexumok, irodaházak számára is fontos a tisztaság, amit sok esetben jól meg is fizetnek. Kezdhetünk egyedül, de toborozhatunk egy kisebb csapatot is, akikkel együtt már nagyobb projektekbe is bátran belevághatunk.

9. Szabadúszó szövegírás

Mindenünk az írás és tartalomkészítés? Jövedelmező lehetőség ezt piaci körülmények között is kamatoztatni. Blogok, webes tartalmak, sajtóközlemények előállítása is olyan tudás, amiért készségesen fizetnek a cégek. Tudjuk mi az a SEO, esetleg szívesen írunk különböző szakmai témákban is? Indítsuk be vállalkozásunkat, amihez nem kell semmi más, csak a képzeletünk, egy laptop és internetelérés. A minőségi munka, mint jó cégér fogja vinni a jó hírünket, egyre több lehetőséghez juttatva minket.

10. Otthoni gondozás

Öregedő társadalmunkban a nyugdíjas korosztály egyre csak bővül. Közülük sokan gondozásra, segítségre vagy csak törődésre szorulnak. Egészségügyi képesítés nélkül is segíthetünk több feladatban, legyen szó ház körüli munkáról vagy ügyintézésről. Egyre nagyobb tapasztalat birtokában bővíthetjük is cégünket, egyre több feladatkört lefedve.

 

Az ötleteken felül természetesen egy vállalkozás elindítása körültekintést és sok munkát igényel. A megfelelő szemléletmóddal és eszközökkel viszont a cégünk viszonylag hamar biztosíthatja a megélhetést és megbecsülést számunkra, amit esetleg most alkalmazottként nem kapunk meg.

Forrás: businessnewsdaily.com