Új GINOP pályázatra jelentkezhetnek a mikro-kis és középvállalkozások

A pályázatot két felhívás keretében nyújthatják be a jelentkezők, ezek címe: „Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel” valamint, a „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében”. Az új hitelprogram annak a 2020-ig rendelkezésre álló 300 milliárd forintos uniós forrásnak a része, amelynek célja a magyar élelmiszeripar támogatása.

A vállalkozások kapacitásbővítését célzó támogatás keretösszege 112,5 milliárd forint, amelyből a vissza nem térítendő támogatás 37,5 milliárd forint, a kölcsön pedig 75 milliárd forint.

A pályázat benyújtásához legalább tíz százalékos saját tőkével kell rendelkezniük a vállalkozóknak, a vissza nem térítendő támogatás összege öt és ötven millió forint közt van. A kölcsön összege tíz és százötvennégy millió forint között lehet, maximum tizenöt év futamaidővel és évi két százalékos kamattal.

A pályázat összegét a vállalkozások fordíthatják új eszközök beszerzésére, új épületek felépítésére, meglévő épületek átalakítására, korszerűsítésre és épületgépészeti beruházásokra, valamint technológiai, informatikai fejlesztésekre is.

A vissza nem térítendő fejlesztési forrásokra a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a kedvezményes kamatozású kölcsönökre pedig a Magyar Fejlesztési Bank által működtetett országos lefedettségű 443 MFB ponton keresztül lehet jelentkezni, többek között a Budapest Bank 22 bankfiókjában országszerte.

Jelen pályázati felhívás célja a vállalkozások piaci pozíciójának stabilizálása és a munkahelyteremtő beruházások támogatásán keresztül a helyi gazdaság megerősítése. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a támogatott beruházásoknak összhangban kell lenniük a tényleges piaci igényekkel, valamint technológiai fejlettséget és versenyképességet is javítaniuk kell.

A pályázatokról további részletes információkat a  www.mfbpont.hu és a www.palyazat.gov.hu oldalakon lehet találni.