Tíz ötlet, tíz sikeres női vállalkozás

Cikkünkben olyan elismert vállalkozónők portréit mutatjuk be, akik sikeresen felküzdötték magukat egyenesen a világhírig. Álljanak itt nőnap alkalmából a legkreatívabb női ötletek, csokorba szedve!

A Flickr társalapítója – Caterina Fake

Caterina Fake, az egyik legnépszerűbb fényképmegosztó oldal, a Flickr társalapítója és számtalan díj nyertese. A Time Magazin rangsora szerint 2006-ban a világ száz legbefolyásosabb embere közé tartozott. Emellett a Hunch.com weboldal létrehozója, amely az internethasználók ízlését térképezi fel, és hozza össze őket az érdeklődési körüknek megfelelő csoportokba.

 „A dolgok megalkotása az, ami boldoggá tesz. Az egész folyamatot élvezned kell, mindegy, hogy nyersz, vagy elbuksz.”

A Huffington Post megalapítója – Arianna Huffington

A Huffington Post alapítója, a görög-amerikai újságíró és üzletasszony, Arinna Huffington 2009-ben a Forbes listája szerint a legbefolyásosabb médiaszereplő volt. Egyik népszerű videójában arra buzdítja hallgatóságát, hogy a siker kulcsa a több alvás, és hozzáteszi, kizárólag a magas intelligenciahányados nem tesz valakit jó vezetővé.

„A magas IQ nem azt jelenti, hogy jó vezető is vagy, mert a vezetés lényege, hogy képesek vagyunk meglátni a jéghegyet, mielőtt a Titanic beleütközne.”

Az alvás fontosságáról szóló előadását angol nyelven itt nézheted meg: https://www.ted.com/talks/arianna_huffington_how_to_succeed_get_more_sleep

Daryn Kagan – „Mutasd meg a világnak, ami lehetséges”

Több mint tizenkét év CNN-nél töltött idő után Daryn Kagen 2006-ban saját weboldalt alapított, „Mutasd meg a világnak a lehetségest” (Show the world what is possible) néven. Az oldal olyan pozitív és inspiráló történeteket közvetít, amelyekben az átlagemberek küzdik fel magukat, és nőnek fel inspiráló tettek végrehajtásához.

„Negatív dolgok – mint a háború, természeti katasztrófák, betegségek – előfordulnak a világban, de ezeket kivéve az események mindig arról szólnak, hogy átlagos emberek kivételes dolgokat visznek véghez.”

Wendy Sue Kopp – A Teach For All társalapítója

A Teach for All olyan globális hálózat, amelyen keresztül független nonprofit szervezetek dolgoznak az oktatásfejlesztésért, valamint azért, hogy a tanulást a lehető legtöbb országban mindenki számára elérhetővé tegyék. Kopp már az egyetem alatt előkészítette az amerikai oktatásra vonatkozó ötletét, és kezdettől fogva hangsúlyozta az oktatók felelősségét a tanítás során.

„A változás nem mindig fejlődési folyamat, hanem néha a feltalálás következménye. Amikor Thomas Edison feltalálta a villanykörtét, nem a gyertya továbbfejlesztésével kezdte, hanem eldöntötte, hogy attól a naptól kezdve jobb világítást akar.”

Estee Lauder – Az Estee Lauder kozmetikai cég alapítója

A cég alapítása 1946-ra nyúlik vissza, amikor Estee Lauder férjével együtt megalkotta a kozmetikai ipar egyik kiváló márkáját, amely kezdetben csak olyan alaptermékeket gyártott, mint testápolók vagy bőrtisztító olajok. A következő tizenöt év során Londonban és Hong Kongban terjeszkedtek, mára pedig a világ összes áruházában megtalálhatóak a luxuskategóriás kozmetikumok.

„Nem azért jutottam el idáig, mert sokat gondoltam rá vagy álmodoztam róla. Azért jutottam eddig, mert cselekedtem.”

Diane Heavin – A Curves szalonok alapítója

Diane Heavin 1992-ben férjével együtt alapította meg a Curves, mint nőknek szóló mozgásforma fitneszláncát, amely azóta a világ legnagyobb fitneszhálózatává fejlődött. A cég – amelynek mottója egyébként a „nők erősítése” – több mint négymillió hölgy alakján gyakorolja misszióját. A Curves International a leggyorsabban növekvő amerikai franchise cég, közel kilencezer helyen van jelen a világban.

„Szeretném, ha minden egyes nő felismerné saját értékét és szépségét és azt, hogy másoknak mit tud adni.”

Gabrielle Bernstein – író, a Women’s Enterpreneurial Network alapítója

Könyvében – Add More Ing to Your Life – az igazi belső boldogságot keresi és közvetíti. Az általa alapított Women’s Enterpreneurial Network a vállalkozónők közötti kapcsolatépítést segíti, a HerFuture.com oldalt pedig azért hozta létre, hogy nőtársai munkáját mentorokkal segítse, így téve hatékonyabbá vállalkozásukat.

„Az én küldetésem azt megtanítani a saját generációmnak, hogy a boldogságkeresés során a külsőségektől a belsőségek felé haladjanak.”

Florence Nightingale Graham – Az Elizabeth Arden kozmetikai cég megalapítója

Talán kevesen tudják, hogy a kanadai születésű Elizabeth Arden csak később vette fel ezt a nevet, és nagyon rövid időn belül jelentős kozmetikai birodalmat épített ki Amerikában. Eredeti neve Florence Nightingale Graham, 1910-ben alapította első szalonját, amelynek üzlettársa – Elizabeth Hubbard – után adta az Elizabeth Arden nevet, és végül maga is ezt a nevet kezdte használni. Ma a világ egyik leggazdagabb nőjeként tartják számon.

„Csak olyan embereket akarok magam körül tudni, akik képesek a lehetetlenre.”

Cher Wang – A HTC társalapítója

Cher Wang – a tajvani születésű vállalkozó és filantróp – Estee Lauderhez hasonlóan, azok közé a hölgyek közé tartozik, aki férjével együtt alkotott maradandót. A 2007-ben alapított, mobiltelefonokat gyártó HTC Corporation Tajvan leggazdagabb embereivé tette a házaspárt. Egy Forbes által készített 2014-es lista szerint a HTC társalapítója az 54. legbefolyásosabb nő világon, valamint technológiai mezőnyben is szaktekintélyként ismerik el.

„Szerénységet kíván meg az embertől, hogy felismerje, nem tudhat mindent, és hogy ne üljön a babérjain, hanem folyamatosan figyeljen és tanuljon. Ha nem így teszünk, akkor biztosan jön majd egy másik cég, aki a helyünkbe lép.”

Indra Nooyi – a Pepsi.Co vezérigazgatója

A második legnagyobb étel és italgyártó cég vezérigazgatója szintén bekerült a Forbes által említett legbefolyásosabb nők listájába, 2014-ben a 13. helyen állt. Indra Nooyi 1994-ben csatlakozott a céghez, 2001-ben pénzügyi igazgatóvá léptették elő, majd 2006-ban vezérigazgatóvá nevezték ki. 2001-ben, előléptetése után a cég éves bevétele 2,7 milliárd dollárról 6,5 milliárd dollárra ugrott.

„Az egy és a kettő közti különbség mindig a folytonosság, ha fejleszteni akarod a saját céged, önmagadat kell fejlesztened és a cég majd felzárkózik utánad. Ez fontos tanulási folyamat.”

 

Kapcsolódó fotók