Otthoni munkavégzés: áldás vagy átok?

Magánvállalkozóként sokan dolgoznak otthon, aminek az előnyök mellett hátrányai is vannak. Az alábbi cikkben olvasható 4 egyszerű tippel eredményes lehet az otthoni munkavégzés.

1. Legyen egy saját kis rendszerünk!

Bárhol dolgozunk, fontos, hogy meghatározzunk egy pontos munkarendet. Osszuk be, mettől meddig végezzük el a munkát, és legyen egy rendszerünk, amelyhez tarthatjuk magunkat! Fix időpontban kialakíthatjuk az ebéd- és kávészüneteket, illetve beiktathatunk kisebb pihenőket az olyan házimunkák elvégzésére, mint például a mosógép bepakolása.

2. Alakítsunk ki egy irodai sarkot a lakásban!

Könnyebben elválaszthatjuk a munkát a magánélettől, ha térben is elkülönítjük egymástól a kettőt. Legyen egy íróasztalunk, ahova elvonulhatunk, ahol csak a munkával foglalkozunk!

3. Ne hanyagoljuk el a testmozgást!

Ha egész nap otthon vagyunk, még az a minimális mozgás is kiesik, amíg egyébként munkába megy az ember. Fontos, hogy ne hanyagoljuk el testünket: akár a munkakezdés előtt, akár utána, mozogjunk valamit. Ez lehet kisebb-nagyobb séta, elmehetünk edzőterembe, de ha nagyon nincs kedvünk kimozdulni, otthon is elvégezhető egy rövid, átmozgató jellegű torna.

4. Ápoljuk a szociális életünket is!

Több napnyi otthonlét után könnyen elszigetelődhetünk és magányossá válhatunk, ezért próbáljunk meg (igény szerint) minél gyakrabban eljárni otthonról. Szervezzünk minél több programot párunkkal, családunkkal vagy barátainkkal! Az is segíthet, ha hobbinknak hódolunk, vagy eljárunk képzésekre, workshopokra és más rendezvényekre. Ha pedig mégsem bírjuk tartósa az egyedüllétet, keressünk fel egy közösségi irodát, ahol társaságban dolgozhatunk, de a rugalmas időbeosztásunkról sem kell lemondani.

Miért áldás az otthoni munkavégzés?

  • Ha nem kell egy távoli munkahelyre bejárni, felszabadul némi plusz idő, amit egyébként utazással kellene tölteni. Ha például csak fél órát kellene a bejárásra szánni, havi szinten már az is plusz 20 órát jelent, amit arra fordíthatunk, amire csak szeretnénk: például olvasásra, vagy akár a családunkkal való együttlétre.
  • Otthoni munkavégzéssel még spórolhatunk is:_ ha például szeretünk főzni, elkészíthetjük ebédünket, ami jóval költséghatékonyabb, mintha kijárnánk éttermekbe. A kávéért sem kell elmenni, elkészíthetjük a saját konyhánkban kisebb költségből.
  • Külön bónusz, hogy olyan hangosan hallgathatunk zenét, ahogy csak szeretnénk (vagy ameddig a szomszédok tűrik) és az sem gond, ha lazításként egy-két sorozatrész is becsúszik