Nem engedték dolgozni, mert nő, ezért inkább saját vállalkozást alapított

A mindennapi munka során néha jól jöhet egy kis inspiráció, ezért az idei évben több sikeres vállalkozónő történetét is megosztjuk veletek, hogy történeteik motivációt nyújthassanak. Az indiai milliárdos nő, Kiran Mazumdar-Shaw karrierje nem indult zökkenőmentesen, friss diplomásként azért nem kapott munkát, mert nő. Ez azonban nem szegte kedvét, és saját gyógyszergyártó céget alapított, ma pedig sikeres üzletasszony.

Egy milliárdos vállalkozás indulása

Kiran Mazumdar-Shaw 1953-ban született az indiai Bengaluruban, egy olyan társadalmi közegbe, amely kevés érvényesülési lehetőséget engedett a nőknek. Édesapja sörfőző mester volt, ezért a család támogatta Kirant abban, hogy maga is sörfőző mesterré váljon. A lány Ausztráliában végezte el az egyetemet, majd amikor 1978-ban frissdiplomásként visszatért szülőhazájába, nem alkalmazták mint sörfőző igazgatót, azzal az indokkal, hogy nem szívesen dolgoznának együtt egy nővel. Ekkor Kiran Skóciába ment, ahol megismerkedett Leslie Auchincloss-szal, a Biocon Biochemicals biotechnológiai vállalat alapítójával, aki felkérte az indiai leányvállalat ügyvezető igazgatójának. A vállalat ipari enzim üzletága Kiran garázsából indult, és hamar ugrásszerű növekedésbe kezdett. A Biocon ma már több mint 100 országba szállít terápiás gyógyszereket, és úttörő szerepet játszik az inzulingyártásban.

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A megfizethető innováció üzleti modellje

Mazumdar-Shaw, aki a megfizethető innovációt tette üzleti modelljének alapjául, 2020-ban az EY Év Vállalkozója lett. 2010-ben felkerült a Forbes „100 legerősebb nő” listájára és a Time magazin „A világ 100 legbefolyásosabb embere” közé is. Ezen kívül számos további elismerést és díjat szerzett, de talán az egyik legfontosabb az, amit szülőhazájában kapott. 2014-ben neki ítélték az Othmer-aranyérmet azért, amit az indiai biotechnológiai ipar úttörő fejlődéséért tett.

Filantróp tevékenységek

Az indiai üzletasszony úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy büszke arra, hogy saját erejéből lett milliárdos vállalkozó, és erre biztat másokat is. Nem titkolt álma, hogy egyre több milliárdos női vállalkozó bukkanjon fel az üzleti életben, ezért több feltörekvő vállalkozót is segít, igaz, férfiakat és nőket egyaránt. Emellett saját kezdeményezése a Mazumdar Shaw Orvosi Központ, amelynek célja egy fenntartható, megfizethető rákellenes kezelés létrehozása.

Kapcsolódó fotók