Mi az a faktoring, és hogyan segíthet egy kisvállalkozásnak?

Főként a kezdő vállalkozásoknak jelenthet problémát a vevőik hosszú fizetési határidejét áthidalni, mert hamarabb szükségük lenne a bevételre. Erre jelenthet megoldást a faktoring, amely hitel felvétele nélkül, gyorsan megoldja az anyagi problémákat.

A faktoring követelések adásvételét jelenti, vagyis egy vállalkozás a még ki nem egyenlített, de a jövőben befolyó számlakövetelését eladhatja egy pénzügyi szolgáltatónak, aki ezt az összeget előre kifizeti. A faktoring egyik legnagyobb előnye a gyorsaság, a szerződéskötés ugyanis általában egy-két hetet vesz igénybe, amihez nem szükséges a hitelképességi bírálat. Ha már megvan a szerződés, a faktoráló cégek 1 napon belül utalják a beküldött számlák ellenértékének kb. 80-90 százalékát, a megmaradó összeget pedig a követelés teljesítése után rendezik.

Miért előnyös a faktoring egy vállalkozásnak?

  • A vállalkozó gyorsabban jut a követelés ellenértékéhez, megnő a tőke forgási sebessége, így a jövedelemtermelő képessége
  • Kiszámíthatóvá válik a vállalkozás likviditása (folyamatos fizetőképessége)
  • Könnyebben megszilárdulhat a kapcsolat a szállítókkal, ha gyorsabban fizetik ki őket, sok esetben ez árengedménnyel is járhat
  • Növekedhetnek az értékesítési lehetőségek, ha a vevőknek hosszabb fizetési határidő áll rendelkezésre
  • Nincs szükség ingatlan vagy egyéb tárgyi biztosíték lekötésére, illetve az ügyletet nem terhelik a fedezethez köthető, szokásos járulékos költségek (pl. értékbecslés, közokirat stb.)
  • Korlátozottan hitelképes vállalkozások is élhetnek a lehetőséggel
  • A faktorált/megvásárolt számla kapcsán beszedéssel, nyilvántartással kapcsolatos terheket a faktoráló veszi át
  • A vállalkozás mérlegében nem jelenik meg hitel

Kiknek érdemes megfontolni a faktoringot?

Különösen hasznos lehet a faktoring kezdő vállalkozások számára, akik gyakran nem kapnak annyi hitelt, amennyire szükségük lenne. A finanszírozási forma azoknak a legelőnyösebb, akiknek tőkeerős vevőik vannak, azonban azok csak nagyon hosszú fizetési határidővel fizetnek, jellemző példák az áruházláncok, a hipermarketek vagy az építőipari cégek. Természetesen, azok a vállalkozások is élhetnek a faktorálás lehetőségével, akiknek már van valamennyi hiteltartozásuk.

Amennyiben vállalkozásodnak mégis hitelre lenne szüksége, olvasd el korábbi cikkünket, ahol megtudhatod, mire kell odafigyelni hiteligénylésnél!