Kisvállalkozóknak is megéri bevezetni a bankkártyás fizetést?

A bankkártyás fizetés ma népszerűbb, mint valaha, így, ha eddig ezt nem tettük lehetővé vállalkozásunkban, érdemes elgondolkodni a bevezetésén. Cikkünkben bemutatjuk, miért jó a webshopoknak és a fizikai boltoknak is, ha elfogadják a kártyás fizetést.

Bankkártyával fizetni egyszerű és praktikus, ezért egyre népszerűbb a fogyasztók körében, olyannyira, hogy ha egy üzlet mégsem fogadja el a kártyát, sokakat akár el is tántoríthat a vásárlástól. Ugyanez érvényes a webshopban történő vásárlás során is, a bankkártyás, azonnali fizetést sokan találják egyszerűbb megoldásnak, mint az utánvétes fizetést, vagy az átutalást, így inkább választják azt az oldalt, ahol ez lehetséges.

A bankkártya népszerűségének ellenére sok vállalkozó még mindig ódzkodik attól, hogy a készpénz mellett a kártyás fizetést is elfogadja. A legtöbben attól tartanak, hogy a magas jutalékok és a terminál ára miatt nem érné meg fenntartani a rendszert, de ez egy tévhit. A terminál működtetésének díját és a jutalékok mértékét is egyedileg határozzák meg a szolgáltatók, ezért csak a konkrét ajánlat alapján lehet megbecsülni, hogy a vállalkozónak ez költségoldalról mikor fogja megérni.

Általánosságban azonban úgy látszik, a jutalékkal számolva kisebb költséggel jár egy vállalkozásnak a terminál fenntartása, mint amennyi kiadást jelent a készpénzes működés (kasszakezelés, szék, készpénz befizetése, átszámolása, lopás/betörés miatti kockázat). Ráadásul minél nagyobb a forgalom, a kereskedő annál jobb feltételeket tud kialkudni a szolgáltatótól. Márpedig többlet forgalomra számíthat az, aki a készpénzes és a kártyás fizetést is lehetővé teszi.

Terminál telepítése előtt érdemes átgondolnunk, milyen típusú kártyaelfogadóra van szükségünk, ugyanis lehetnek olyan típusok, amelyek csak többletköltséget jelentenek. A Paypass célszerű lehet mindenhol, de például a SZÉP kártya esetében át kell gondolni, hogy míg egy szállásadónak fontos, addig egy kisboltnak nem. Érdemes azt is átgondolni, kell-e mobilterminál, vagy elég a helyhez kötött. Továbbá fontos megjegyeznünk, hogy nem baj, ha nincs bekötve internetszolgáltatás a vállalkozás épületében, mobilinternettel is üzemeltethetők a terminálok.

Első lépésként a bankkártyás fizetés bevezetéséhez keressük fel a bankunkat és kérjünk árajánlatokat, majd mérlegeljük, hogy megéri-e számunkra a befektetés!

Forrás: Elemzésközpont.hu, Index.hu