Katyvaszból Canvas – egy zöldfülű vállalkozó üzleti modellezést tanul

Egy Galériatulajdonos, egy Szexedukátor, egy Adótanácsadó, egy Kecskesajtkészítő, egy Civil, egy Nia táncoktató, egy Virtuális Asszisztens és még 12 nem kevésbé izgalmas küldetésű résztvevő egyikeként kóstolhattam bele a modern üzleti modellezésbe a Budapest Bank által támogatott Canvas Workshopon a SEED Alapítvány oktatási központjában. A legtöbb résztvevőnek új volt a téma, de néhány tapasztalt versenyző is eljött. Akadt, aki már az egész Dobbantó Programot elvégezte, de a mindennapokban megkopott a lendülete.

A Canvas Üzleti Modellezésről volt már szó az oldalon, a módszer lényege, hogy segítségével vizuálisan feldolgozhatjuk és elemezhetjük vállalkozásunk működési elemeit, miközben ezeket összefüggésben szemléljük.

Az egy napos workshop célja egy kezdő, vagy elakadással küzdő működő vállalkozás üzleti modelljének közös átgondolása volt. Dinamikus és szándékosan egyszerűsítő modellről van szó, az előadás közben örültem is, hogy mindent értek, alig vártam a gyakorlati részt. Párban dolgoztunk, de mindenki a saját üzleti modelljét építette. Ki gondolta volna, hogy egyaránt hasznos, ha két agrárvállalkozónő, vagy két teljesen eltérő szakterületen tevékenykedő nő kooperál? Kellett a másik nézőpont, mert az elmélet megértése nem eredményezett azonnali gyakorlati megvalósíthatóságot, de idővel sikerült mindenkinek megtöltenie a „vásznát” tartalommal, a rendelkezésünkre álló felületet színes post-itokkal dekoráltuk ki.

Nehéz volt elképzelni, hogy ilyen rövid idő alatt használható elméleti és gyakorlati ismereteket szerezzünk, de a katyvaszból még egy ilyen villám-workshopon is létrejöhet rendezett Canvas. A SEED oktatóközpontja pedig méltó a közvetített tartalomhoz, úgy éreztük, minden értünk van, és különösen jó vásárt csináltunk: kifogástalan környezet, rengeteg apró figyelmesség, hibátlan kommunikáció, motivált és tapasztalt trénerek, támogató közeg. Nem véletlen, hogy ez a konstelláció ilyen értékes tanulói csapatot is vonzott. Az egyik, nem mindennapi projekttel foglalkozó ifjú vállalkozónő fogalmazta meg nagyon találóan, mit adott neki a workshop: rájött, hogy nem arra kell fókuszálnia, hogy a cége 2 év múlva is működjön, hanem arra, hogy tovább fejlődjön.

Most a dolgozószobám falát díszíti a tréningen megalkotott Canvas, különböző ötletek és szempontok váltják egymást rajta minden nap. Igaz, még csak a vászon felületét karcolgatom, de remélem, lesz még alkalmam határozottabb ecsetvonásokra is.