Interjú Kalmár Annával, az AdniJóga megalapítójával

Őszi interjúsorozatunkban olyan vállalkozónőket mutatunk be, akik korábban elvégezték a Dobbantó tréninget, ma pedig sikeres vállalkozást vezetnek. Minden héten jelentkezünk egy villáminterjúval, ahol egy vállalkozó hölgy mesél saját cégének vezetéséről és a Dobbantó Programmal kapcsolatos tapasztalatairól. Ezalkalommal Kalmár Annát és az AdniJóga történetét ismerhetjük meg.

Az AdniJóga egy társadalmi kezdeményezés, amely fenntartható módon juttatja el a jóga meditatív, testi és lelki harmóniára ösztönző elemeit traumákat átélt, nehéz élethelyzetbe kényszerült emberekhez. A jótékony jógacsoportok költségét céges jógaórák és nyílt pop-up jógák segítségével finanszírozzák.

Mi indított el téged a vállalkozói pályán?

A segítségre való törekvés volt az, ami cselekvésre sarkalt. Elkezdtem aziránt érdeklődni, hogy hogyan lehet jótékony kezdeményezéseket minél fenntarthatóbbá tenni, ahelyett, hogy adományokból és pályázatokból finanszírozzuk. Így találtam meg a társadalmi vállalkozások és a társadalmi innováció világát, és ekkor döntöttem el, hogy ezzel szeretnék foglalkozni.

Miért éppen a jógára esett a választásod?

2018-ban egy görög menekülttáborban önkénteskedtem. Az itt tartott jógaóráim során megtapasztaltam, hogy a jóga és a mindfulness milyen pozitív hatással tud lenni a kifejezetten hátrányos helyzetből induló, mélyszegény vagy traumatizált emberek életére is.

Mi volt eddig a legnagyobb sikered vállalkozóként? Szerinted minek volt köszönhető?

Büszke vagyok az időközben tíz fősre bővült oktatói gárdánkra, és a rendszeresen megtartott jótékony jógaóráinkra; összességében a társadalmi hatásunkat gondolom nagy eredménynek. 2018-ban több, mint 300 embernek tudtunk önkéntesen jótékony jógát tartani. Emellett nagyot lendített az ismertségünkön a Forbes rólunk megírt cikke (itt olvasható), amelyre szintén sikerként tekintünk.

Mi az, amit nőként, női vállalkozóként előnyként, illetve kihívásként éltél, élsz meg a szakmában?

Úgy érzem, sokszor többet kell bizonyítanom szakmailag, hogy úgy kezeljenek, mintha, teszem azt, egy idősebb férfi lennék.

Miben tudott neked a tréning elvégzése leginkább segíteni?

A vállalkozóvá válás lelki vonzataiban rengeteget segített a Dobbantó program. A képzés rámutatott a közösség és a kapcsolati tőke fontosságára és arra is, hogy magamra is vigyáznom kell, ha sikeres vállalkozást (kiemelten társadalmi célút) szeretnék működtetni.

Kiknek ajánlod a tréninget?

Azoknak, akik biztos vállalkozási ötlettel rendelkeznek, és ezt a környezetük is felismeri és támogatja. És persze azoknak, akik olyan élethelyzetben vannak, hogy megengedhetik maguknak, hogy kockáztassanak.

A vállalkozásról további információkat, illetve elérhetőségeket (webcím, Facebook oldal stb. linkje) alább találhatunk: