Így segítsd kollégáidat, ha észreveszed a fásultság jeleit

A koronavírus-járvány miatt sokan még mindig otthonról dolgoznak, amelynek egyik legnagyobb hátránya, hogy az elszigeteltség, a külső impulzusok és a személyes kapcsolatok hiánya miatt a csapatunk tagjai fásultabbak lesznek. Fontos, hogy vezetőként felismerjük az intő jeleket, és segítsük kollégáinkat a helyzet kezelésében. Cikkünkben összeszedtük, hogyan tehetjük mindezt.

Mindenekelőtt nézzük meg, hogy milyen intő jelei vannak annak, hogy munkatársaink motivációja kezd csökkenni, és belefásulnak az otthoni munkavégzésbe.

1. Csökkenő alkalmazkodóképesség

Rugalmassággal könnyedebben kezelhetjük a nehezebb időszakokat, azonban a kezdeti lelkesedés és lendület egy idő után jelentősen csökkenhet, amely jórészt abból fakad, hogy bizonytalanok vagyunk a jövővel kapcsolatban. Ha azt látjuk, hogy a rendszerezett napirend felborul, például csapatunk tagjai éjszaka is e-maileket küldenek, de a munkaidő során kevesebb aktivitást mutatnak, valószínűleg már kevésbé tudják tartani a munkavégzés kereteit.

2. Gyakori hibázás

A befásultság másik jele, hogy a munkatársak jóval több hibát követnek el, és a határidők csúszása is gyakoribbá válik. Mindezek nem azért vannak, mert az eddigi megbízhatóságuk és a fegyelmezettségük híján lennének, hanem mert már jóval nehezebben tudnak koncentrálni, és jóval nehezebben tudnak teljes körűen megfelelni a korábbi elvárásoknak az online térben.

3. Érezhetően romló hangulat

Ha tartósan feszültebbek vagyunk, akkor az írásunk, a beszédünk érezhetően borúsabb hangulatú, mint egyébként. Például gyakrabban használjuk az olyan szavakat, mint a „lehetetlen” vagy a „soha”. Árulkodó jel lehet az is, ha a kezdetben aktív közös chat beszélgetés már elhalkul, munkatársaink kevésbé kommunikálnak egymással. Nem csak földrajzilag távolodtak el egymástól, hanem valószínűleg a közösségtudat is meggyengült.

4. Pesszimizmus

További intő jel, hogy akár egy hétköznapinak tűnő szituációból is vészjósló következtetéseket vonunk le. Példaként említhetjük, hogy míg korábban egy el nem fogadott projekt tervre mint egy további, megoldandó feladatként gondoltunk, most viszont olyan jelentőséget tulajdonítunk neki, mintha csak a partnerrel kötött szerződés további létjogosultsága lenne komoly veszélyben.

Mit tehetünk akkor, ha a fenti jeleket észrevesszük kollégáinkon?

A munkatársakkal folytatott nyílt és őszinte párbeszédek megnyugtatóan hatnak, így ők is érzik, hogy a problémákat nem kívánjuk elfedni, hanem a közös megoldáson dolgozunk. Jó, ha csapatunkat megkérdezzük arról, hogy hogyan érzik magukat, hogyan ítélik meg mentális kiegyensúlyozottságukat. Kérdéseinket feltehetjük egy közös videókonferencia során, amely igazán mély beszélgetéssé alakulhat, vagy akár kérdőíves formában is. Előbbi előnye a közösségi érzés erősítése, utóbbié pedig az, hogy azon munkatársak őszinte reakciói is felszínre kerülnek, akik lehetséges, hogy mások előtt nem szívesen vállalják fel nehézségeiket.

Adjunk nagyobb rugalmasságot a munkavégzéshez. Persze vannak egyértelmű kötöttségek, például határozzunk meg egy munka-idősávot, amikor könnyen lehet egymástól kérdezni és folyamatos lehet a kapcsolattartás, továbbá az online megbeszélések időpontjai, határidők is legyenek rögzítve. Viszont amennyiben lehetőség van erre, tudassuk csapatunkkal, hogy nekünk az elvégzett munka a fontos, semmint a munka kezdésének és zárásának szigorú keretei. Illetve legalább annyira lényeges számunkra az is, hogy a csapat lelkileg és mentálisan is kiegyensúlyozott maradjon.

Fontos, hogy konkrét tervekkel is tudjunk nekik szolgálni a jövővel kapcsolatban. Kössük időponthoz és osszuk be az irodai munkavégzést, még akkor is, ha abban némi rugalmasságot is tartanunk kell. Ha a munkatársak tudják, hogy hozzávetőlegesen mikor tudnak ismét a régi, megszokott környezetben dolgozni, könnyebben tudják az addig tartó nehézségeket kezelni.

Figyeljük az előrejelzéseket, tájékozódjunk teljes körűen és készüljünk fel arra, hogy milyen módon tudjunk cégünk működését biztonságos és körültekintő módon visszaállítani.