Hogyan vállalkozzunk házastársunkkal?

Amikor házaspárok alapítanak közös vállalkozást, az egyik legnagyobb kihívást a munka és a magánélet összeegyeztetése jelenti, hiszen nehéz elválasztani egymástól a cégvezetői és a párkapcsolati szerepeket. A határvonalak pontos kijelölésével azonban zökkenőmentes maradhat a közös munka.

Mint az életben mindennek, előnyei és hátrányai is vannak a házastársak közös vállalkozásának. Óriási előny a házasfelek közös értékrendje és elkötelezettsége a cég és egymás iránt is. Sokszor a párok már félszavakból is megértik egymást, ez pedig jelentősen könnyíti a kommunikációt. Ráadásul a gyereknevelés is könnyebben megoldható, ha a felek rugalmasan, egymást kiegészítve tudnak dolgozni.

Probléma lehet azonban a nagy összhang is, hiszen a cég többi tagja nem értheti a közös nyelvet, ez pedig hátráltatja a hatékony munkavégzést. Fontos tehát a nyílt kommunikáció nemcsak egymással, hanem a többiekkel is. A legnagyobb zavart viszont az okozhatja, ha nincsenek jól elkülönítve az otthoni és a munkahelyi szerepek és keveredik a magánélet a munkával.

Különítsük el a saját területünket!

Még a vállalkozás megalapításakor állapítsuk meg a közös célokat, értékeket és víziókat, amihez később is tartani tudjuk magunkat. Itt fontos a nyílt kommunikáció és az egyetértés, vagy legalábbis a kompromisszumra való törekvés. Ezután határozzuk meg, kinek-mi a szerepe a cég vezetésében és jelöljük ki, kihez-milyen feladatkörök tartoznak. Így kikerülhető az a helyzet, amikor egy probléma megoldásában egymásra várnak a felek, vagy pont az ellenkezője, amikor ketten esnek neki ugyanannak egymással párhuzamosan. Azt is el kell különíteni, mikor kezeljük a másikat házastársunkként és mikor cégvezető partnerként. Értelemszerűen ne az irodában beszéljük meg az otthoni dolgokat és a munkahelyi teendőket se a vacsoraasztalnál tárgyaljuk ki.

Konfliktuskezelés profin

Amennyiben valamilyen nézeteltérés adódik, vissza kell nyúlnunk az eredeti meghatározott célokhoz és a kialakított szerepkörökhöz. Ne lépjünk egymás lábára, mindenki foglalkozzon a saját ügyeivel és ne akarjunk beleszólni a másik munkájába. Fontos, hogy kollégaként kezeljük a másikat, mint bárki mással, vele is szervezzünk meetinget és professzionális érveljünk nézőpontunk mellett. Az otthoni vitákat pedig véletlenül se keverjük bele a munkába.

Ha a cégben és otthon is tisztelettel, nyílt kommunikációval viszonyulunk partnerükhöz, a közös munkát nem fogja megsínyleni sem a házasság, sem a vállalkozás.

Források: Forbes.com, Piac és Profit