Hogyan válassz vállalkozási formát?

Ha vállalkozást indítunk, vagy bővítésen, profilváltáson gondolkodunk, felmerül a kérdés, milyen vállalkozási formát válasszunk: Egyéni vállalkozást, Bt.-t, Kft.-t? Melyik adózási forma lesz számunkra a legkedvezőbb? A hosszabb válasz erre, hogy ez függ a tevékenységtől, a tulajdonosi szerkezettől, betett tőkétől, várható bevételtől és költségektől, ügyfélkörtől. A rövid válasz pedig úgy hangzik, hogy „kérdezze meg könyvelőjét, adótanácsadóját”.

Itthon jellemző nézet, hogy Kft.-t kell alapítani, ha komoly vállalkozónak akarunk tűnni, pedig ennek nem feltétlen van adózási előnye, az alapítás és a könyvelés költségei magasak, megszüntetni is drága mulatság. Még egyszemélyes tevékenységnél is van, aki Kft.-ben gondolkodik, mert úgy hiszi, így tud csak érvényesülni. Pedig az egyéni vállalkozás feltételei igazán barátiak: ingyenesen indítható és lezárható, és bármikor szüneteltethető (30 naptól két évig). Ez alatt nem folytathatunk tevékenységet, de nem kell fizetni az adót sem. Ez kedvező opció például nyáron egy nyelvtanárnak, télen egy esküvői fotósnak vagy bármilyen más szezonális tevékenységet folytató vállalkozónak. Ebben az időszakban elég csak magunk után fizetnünk az egészségügyi szolgáltatás járulékát. Az egyéni vállalkozók jellemzően nem tőkeigényes szolgáltatási tevékenységet folytatnak, ők a „szerencsét próbálók” és a „kiugrott alkalmazottak”, lakberendezők, fordítók, tanácsadók, coachok, személyi edzők, művészek.

Az egyéni vállalkozó és egy Bt. beltagja korlátlanul fele a vagyonával, ezért nagyobb forgalmú, tartozási kockázatot hordozó, jelentős szerződésekkel operáló, komolyabb hitelfelvétellel járó tevékenységnél nem javasolt ez a vállalkozási forma: erre való a Kft., amelynél a törzstőkénk erejéig terjed a felelősségvállalásunk.

A Bt. klasszikus felállásában a beltag az, aki az érdemi munkát végzi, a kültag pedig a pénzét adja be a közösbe. Ő a támogató családtag vagy barát, akinek van munkaviszonya és spórolt pénze, és nagy fantáziát lát a beltag ötletében. A Bt.-nél nincs kötelező kezdőtőke, a Kft.-nél ez 3 millió forint.

A Kft. a megfelelő vállalkozási forma közel egyenrangú és pénzügyileg hasonló súlycsoportban lévő társak számára.

Adózási szempontok

Nemcsak hajózni, hanem adózni is szükséges: kezdő kisvállalkozóként is van választási lehetőségünk. A KATA vagy a KIVA kisadózóknak létrehozott kedvezményes adónemek.

Kata - Kisadózók Tételes Adója

Kinek javasolt? Kezdő kis- és mikrovállalkozásoknak, kevés költséggel, évi 12 millió forint alatti árbevétellel. Kis ügyességgel magunknak végezhetjük a könyvelést és az adóbevallást.  Az adó főállásúak után havonta fix 50 ezer forint, amely a személyi- és vállalkozói terhet is kiváltja.

Kiva - Kisvállalati adó

Kinek javasolt? Ha egynél többen, de maximum ötvenen vannak a cégben, nyereséges a cégműködés és évi 500 millió alatt marad a bevétel. Egyéni vállalkozó nem választhatja ezt az adózási formát. Mértéke 2018-tól a törvény által meghatározott adóalap 13 százaléka, teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

EVA – Egyszerűsített Vállalkozói Adó

Kinek javasolt? Akinek nem éri meg a Kiva és a Kata, nincs alkalmazottjuk és nem tervezhető a bevételük. 30 milliós árbevétel alatt bármely cég választhatja. Hátránya a KATA-nál nagyobb adóteher.

Áfásak legyünk vagy áfamentesek?

Ha főleg magánszemélyeknek szánjuk tevékenységünket, nem éri meg áfásnak lenni, míg a céges ügyfelünk visszaigényelheti az ÁFA-t.

Másik szempont az áfakör választásnál, hogy milyen költségeink lesznek, mert ha nagy az eszközigényünk, és lesz árubeszerzés, jelentős lehet a visszaigényelhető ÁFA összege.

Évi 8 millió forint árbevétel alatt ÁFA-mentesen számlázhatunk, ez a szolgáltatói szektorban jellemző. Nagyobb értékű áru kereskedelme esetén ebből a limitből könnyen kifutunk. Évi 12 millió forintos árbevétel meghaladásakor viszont kötelezően áfásnak kell lennünk, az alanyi áfamentesség nem opció. Ez a KATA esetében 40 százalékos adót jelent.

Ez fordulópontot jelent egy vállalkozás életében, szintet ugrottunk, válaszút elé kerültünk. De ne felejtsük el még a döntés előtt kikérni könyvelőnk véleményét.