Hamarosan indul a női vállalkozóknak szóló mentorprogram

Idei utolsó Dobbantó klubrendezvényünk során egy hamarosan életbe lépő programról kaptak tájékoztatást a résztvevők. A vállalkozóknak szóló mentorprogram keretében rövidesen új lehetőséget vehetnek igénybe a vállalkozónők, amelynek célja a pénzügyi szemléletformálás és a vállalkozások aktivitásának ösztönzése, versenyképességük növelése.

A GINOP 1.1.2 vállalkozói mentorprogram keretében a mentorálásra jelentkező vállalkozók interaktív, gyakorlatorientált program során sajátíthatják el azt a többlettudást, amelyet vállalkozásuk sikeres vezetése és szakmai működése során kamatoztathatnak. Emellett lehetőség lesz mentorként is bekapcsolódni a programba, mindehhez egy pályázati anyagot kell majd kitölteni. Az elbírálást követően pedig annak, aki mentorrá válik, legfeljebb két mentorálttal kell foglalkoznia egy teljes éven keresztül.

A vállalkozások versenyképességének növelésében a mentorálás az egyik leghatékonyabb eszköz, hiszen személyes emberi kapcsolatok során történik az információcsere, és a hosszú, többlépcsős folyamat nem csak biztos fejlődést eredményez, hanem valódi szemléletformálást épít be a vállalkozónők életébe.

A GINOP 1.1.2. program keretében megvalósuló teljes vállalkozói mentorprogram öt ügyfélkört céloz meg:

  • női vállalkozók
  • fiatalon vállalkozást indítók
  • generációváltás előtt álló családi vállalkozások
  • beszállítóvá válni kívánó vállalkozások
  • külpiacra lépő vállalkozások.

Az első 3 célcsoport mentorálását a SEED Alapítvány, a 4. és 5. célcsoportot pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezi. A lehetőség minden érdeklődő előtt nyitva áll: egyaránt számítanak a startupok, valamint a lifestyle típusú - önfoglalkoztató - vállalkozások  jelentkezésére. Jelentkezni egy online felületen lehet majd előreláthatóan jövő év márciusában.

A mentorálás során a hangsúlyt az alábbi három fő területre helyezik: önbizalom erősítése, inspiráló és követendő példa bemutatása, valamint a fokozatosság elvét követő lépcsőzetes fejlődés.

Fontos leszögezni, hogy a vállalkozói mentor nem tanácsadó, coach vagy befektető, hanem képzett és elkötelezett önkéntes segítő, aki sikeres vállalkozása működtetésével inspirációul szolgálhat a kezdő vállalkozónőknek. A mentorok egy, a mentorálttal közösen kialakított egyéni fejlesztési terv megvalósítása során segítő támogatást biztosítanak, amelyhez igény szerinti típusú speciális képzést és tanácsadást is kapnak a mentoráltak, többek között jogi, marketing, vagy informatikai témákban.

Kapcsolódó fotók