Figyelem, október 19-ig pályázhatnak a kkv-k!

Ez az év a kkv fejlesztések szempontjából már eddig is számos lehetőséget hozott, és most ismét itt az esély arra, hogy a cégek pályázati forrásokhoz jussanak: október 19-ig jelentkezhetnek a gazellavállalkozások a „gyors növekedésű vállalkozások komplex fejlesztéseinek támogatása” című pályázatra. Összesen 33,57 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatást kapnak a nyertesek.

A gazellavállalkozások ismérvei

A gazellavállalkozások olyan gyorsan növekvő mikro-, kis- és középvállalkozások, akik mögött legalább 2 teljes lezárt üzleti év van és dolgozói létszámuk legalább 1 fő. Ezen felül az utolsó két üzleti évet nézve nettó árbevételük 5 százalékos növekedést mutat, nettó árbevételük pedig tavaly meghaladta az 500 millió forintot.

A pályázó cégek alapvető kritériuma továbbá, hogy projektjeiket Pest megyén kívüli székhelyeken valósítsák meg, és ne álljanak végrehajtási vagy felszámolási eljárás alatt.

Hazánkban jelenleg közel 500 ilyen paraméterekkel rendelkező cég működik, fő tevékenységüket tekintve a fémmegmunkálással foglalkozó vállalkozások felülreprezentáltak. Őket követik a húsfeldolgozó, majd az autóalkatrész-gyártó cégek. Az érintett vállalkozások közül sokan rendelkeznek fővárosi vagy pest megyei székhellyel, a pályázati kikötésnek megfelelően azonban csak vidéki telephelyeiken valósíthatják meg programjaikat.

Mire használhatják a vállalkozások a pályázati forrást?

Eszközbeszerzésre, ingatlan beruházásokra, információtechnológiai fejlesztésekre, vagy megújuló energiaforrást felhasználó beruházásokra, gyártási licenc bevezetésére. A cégeknek adható összeg minimum 25 és maximum 500 millió forint között lehet.

A GINOP 1.2.7-17 kódszámmal rendelkező pályázat elbírálója, a Nemzetgazdasági Minisztérium nagyjából 70-80 nyertes pályázatra számít, akik olyan életképes fejlesztési elképzeléseket mutatnak majd be, amelyek a tartalmi feltételekkel is maradéktalanul összhangban vannak.

A teljes pályázati dokumentáció az alábbi linken elérhető: https://www.palyazat.gov.hu/ginop-127-17-gyors-nvekeds-gazella-vllalkozsok-komplex-fejlesztseinek-tmogatsa-1