Ezeket gondold át, mielőtt üzlettársat választasz

Életünk során – még az üzleti életben is – sok mindenről dönthetünk érzelmi alapon. Az, hogy kivel vállalkozzunk közösen, nem feltétlenül tartozik ezek közé.

Bármennyire is drasztikusan hangzik, egyedül vállalkozni még mindig jobb, mint egy nem megfelelő üzlettárssal konfrontálódni nap, mint nap. Akár a legjobb barátoddal, vagy a pároddal társulnál, akár egy idegennel pusztán üzleti megfontolásból, számos szempontot érdemes mérlegelni, mielőtt egy ilyen fontos döntést meghozol. Az ideális üzlettárs ugyanazt a lelkesedést és odaadást tanúsítja a közös cég iránt, mint te, és hasonlóan gondolkodik a kulcsfontosságú kérdésekben. Ha belevágtok, jogilag is összefonódtok, ami közös felelősség vállalást, anyagi kötelezettséget is jelent.

  1. Ezért, olyan üzlettársat keress, akivel kiegészítitek egymást, vagy egy olyan új szemléletmódot hoz a közös vállalkozásba, ami számodra is elfogadható. Ha például jól bánsz az emberekkel és kreatív vagy, de a pénzügyek távol állnak tőled, olyan társat keress, aki érti és átlátja a könyvelést, adózást.
  2. Olyan üzlettársat válassz, akinek hasonló az értékrendje, a látásmódja. Ez rendkívül fontos annak érdekében, hogy közösen tudjatok célokat kitűzni, fejlődési irányokat meghatározni, döntéseket hozni. Ha minden egyes döntéshozatal folyamatos konfrontációt okoz, az nagyon gyorsan felemészti az energiáitokat.
  3. Óvakodj az olyan üzlettárstól, akinek a magánélete épp válságban van, hiszen ez nagy valószínűséggel kihat majd a munkához való viszonyára is. Szép dolog segíteni másoknak a bajban, de ne felejtsd el, hogy egy vállalkozás vezetése rengeteg időt, energiát, összpontosítást, és bizony számos áldozatot is követel. 
  4. A jó üzlettárs új erőforrásokat hoz a vállalkozásba. Itt nem csak az anyagi forrásokra érdemes gondolni, hanem olyan hasonlóan értékes hozadékokra, mint például egy újfajta tudás, szakértelem, kiterjedt kapcsolati háló, ügyféllista, a vállalkozásnak hitelességet biztosító referenciák, amelyek mind növelik a vállalkozás értékét és hozzájárulnak a sikerességéhez. 
  5. Etikus partnert válassz, olyat, akiben megbízol, akinek a becsületesség mindenek feletti érték mind a személyes, mind az üzleti kapcsolatokban. Olyat, aki nem fogja veszélybe sodorni a vállalkozásodat azzal, hogy visszaél a bizalmaddal.
  6. Olyan üzlettársat keress, akit tisztelsz, akinek adsz a véleményére – akár szakemberként, akár emberként –, hiszen csapatként kell majd eredményeket elérnetek, ami kölcsönös tisztelet nélkül nem megy. Éppúgy nélkülözhetetlen, hogy ő is tiszteljen téged.

+1 jó tanács: mindig legyen terved arra az esetre, ha a közös vállalkozás mégsem működne, és különválnátok. Az üzleti jogi köteléket felbontani legalább olyan nehéz, mint egy válás, ezért fontos, hogy az üzleti megállapodásokat mindig írásban rögzítsétek.