Egyre népszerűbbek a coworking irodák

A coworking az egyik leggyorsabban növekvő iparág jelenleg világszerte, a legfrissebb Globális Coworking Felmérés alapján 2017 végéig több mint egymillióan fognak így dolgozni. Magyarországon is egyre többen választják a coworking sajátos munkavégzési formáját – ki tudja, lehet, hogy most te is épp egy közösségi irodában ülve olvasod a cikkünket. Mivel kezdő-, illetve kisvállalkozásoknak ideális választás lehet, mi is körbejártuk a témát.

Kezdjük a legelején: mi is a coworking? Sokkal több, mint egyszerű iroda, illetve munkaállomás bérlés. Az „együtt dolgozásra” teremtett, magyarul leginkább közösségi irodaként ismert központok a munkavégzés innovatív módját kínálják. Elsősorban azokat a távmunkásokat célozzák meg, akiknek az otthoni munkavégzés túl ingerszegény, a kávéházak pedig a zaj és más zavaró tényezők miatt kényelmetlenek. A hagyományos irodákhoz képest a közösségi iroda kényelmes környezetet biztosít, rugalmas feltételek mellett, költséghatékonyan. Itt egyszerre lehetünk függetlenek, és tartozhatunk egy közösséghez. Nem véletlen, hogy a megosztott munkaterek száma az elmúlt pár évben robbanásszerűen megnőtt, trendivé vált.

A coworking irodákban jellemzően kisvállalkozók és szabadúszók dolgoznak egymás mellett, miközben nem csupán az irodán osztoznak, hanem megosztják egymással tudásukat és kapcsolataikat is, segítik egymás munkáját. Bár sok munkahelyen lehet home office-ban dolgozni, és számos kezdő vállalkozó is saját otthonában építi ki bázisát, a közösségi irodák előnye, hogy minden feltétel adott a munkavégzéshez: nem nekünk kell megfelelő wifiről, nyomtatóról, vagy adott esetben tárgyalóról gondoskodnunk. Az itt dolgozók munkaideje többnyire rugalmas, ahogyan a bérleti csomagok is, így mindenki a számára legmegfelelőbbet választhatja. Általában van lehetőség napi, heti vagy havi, és persze éves bérletet választani, amelynek fejében asztalt, széket, irattároló szekrényt, nyomtatót, ingyen wifi-t, esetleg kávét, vagy technikai eszközöket is biztosítanak. A coworking tér jellemzően számos szolgáltatást is nyújt: csapatirodák, bérelhető rendezvényterek és rendszeres, inspiráló programok, képzések, kapcsolatépítési lehetőségek várják az ügyfeleket. Van, ahol öltözővel, zuhanyzóval támogatják a kerékpáros munkába járást, a „bérlők” együtt futnak a Margitszigeten, de olyanra is van példa, hogy kedvezményes bérletet biztosítanak egy közeli konditerembe, vagy étterembe.

Kezdő, illetve kisvállalkozókra jellemző, hogy otthonról dolgoznak, és az üzleti megbeszéléseket egy csendesebb kávézóban bonyolítják – de ez a megoldás nem való mindenkinek. Például mert így nehezebb különválasztani a munkát a magánélettől. Vagy mert megnehezíti az időbeosztást, ha az otthoni teendők elterelik a figyelmet. Van, aki egyszerűen magányosnak érzi magát otthon egyedül, igényli a társaságot. Otthon nincs meg az a teljesítési kényszer sem, ami az irodában, ahol körülöttünk mindenki más is dolgozik. A közösségi irodákkal kapcsolatban általános tapasztalat, hogy javítják a produktivitást, megkönnyítik az időgazdálkodást, sőt, kimondottan támogatják a vállalkozóvá válást, a vállalkozói kedvet.

A „digitális nomádok” körében végzett felmérés alapján a legvonzóbb a coworkingben a közösségépítés, a közös események, a rugalmasság, illetve az ingyenes kipróbálási lehetőség, amit egyre több helyen biztosítanak. A közösségi irodákban szinte minden problémára akad segítség a körülöttünk dolgozók közül – ezt a támogatást és közösségi szellemet, valamint a kapcsolatépítést erősítik az irodák által szervezett események is. Sőt, akad, ahol mentorálást is biztosítanak, a pénzügyektől az üzletfejlesztésig számos területen.

A hazai coworking irodák egyébként világszínvonalúak, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a Forbes (a világ 3000 coworking irodájából összeállított) TOP10-es listáján 5. helyezett a budapesti Kaptár.

További közösségi irodákat itt is nézegethettek (a teljesség igénye nélkül):

Azok kedvéért, akik kitartanak a home office mellett, hamarosan az otthoni munkavégzéshez is összeállítunk hasznos tippeket. Tartsatok velünk!