Cifra Design: Bányász Melinda ékszereiben ötvözi a hagyományos és kortárs motívumokat

„Mindig a fém közelében voltam, mert édesapám ötvös, így ékszerek közelében nőttem fel. Tulajdonképpen divattervezőből lettem ékszerkészítő, és most úgy érzem, ez az én utam. Valahogy most értek be a gyermekkori tapasztalatok és apám nevelése.”

A kreatív hajlammal megáldott fiatal édesanya az első gyermeke születése után úgy érezte, muszáj vállalkozásba fognia, amikor egy közösségi oldalon találkozott a Dobbantó program hirdetésével. „Sodortak az események és a végén vállalkozás lett belőle” – emlékszik vissza a kezdetekre.

Melinda kétféle palettával igyekszik kiszolgálni a vásárlóit, egyfelől üveglencsés ékszereket készít, amelyek gyártásában a grafikusi múltja segíti. Az üveg mögé magyar népművészeti motívumok, vagy az aktuális trendeknek megfelelő minták kerülnek. Ezekben a munkáiban különböző művészettörténeti korszakok mintavilágát is felhasználja.

Emellett letisztult formavilágú kortárs design ékszereket is készít ötvös technikával, főként sárgarézből, ezüstözve, aranyozva, illetve különböző ásványok kombinálásával. Ahogyan a Cifra Design elnevezés is sugallja, a fókuszban a hagyományos magyar motívumok és a modernitás ötvözése áll. Így jött létre a márkanév, amely hűen tükrözi az alkotói célkitűzéseket.

Mindkét ékszertípus széles vevőkört szolgál ki. Az üveglencsés ékszereken tradicionális és trendi motívumok egyaránt megtalálhatóak, ezért nemcsak egy népművészetet kedvelő hölgy, hanem akár egy fiatal lány is megtalálja a Cifra Designnál a neki szóló darabot. Az ötvös ékszerek pedig inkább a kortárs ékszert kedvelő nőknek készülnek.

A márka piacra dobása egy magyar design vásáron indult, ahol már ötödik éve megtalálhatóak a Cifra Design ékszerek. Ezen kívül viszonteladók, igényes szuvenír boltok és a cég saját webshopja is vásárlási felületet biztosít az ékszerek rajongóinak.

Melinda mesélt arról is, hogy a vállalkozás beindításának gazdasági és marketing vetületei a nem okoztak gondot, mivel design menedzser és műszaki menedzser végzettséggel is rendelkezik. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy habár ez a tudás már megkopott, a Dobbantó a gazdasági vonatkozású tudásanyag felelevenítésében is sokat segített.

„Maga a Dobbantó – amelynek hirdetésével egyébként véletlenül találkoztam – fantasztikus volt, mert számomra, ahogyan a neve is jelzi, tényleg dobbantást jelentett. Olyan életszagúan és mégis játékosan adták át a trénerek a tudásanyagot, hogy nekem hatalmas segítséget jelentett abban, hogy a korábbi tudásomat felelevenítsem.”