Ahhoz, hogy valami új szülessen, sokszor valami régit kell elengednünk

Az évértékelésről és a jövőtervezésről szólt a decemberi online Dobbantó Klub, ahol meghívott vendégeink egy kerekasztal-beszélgetésen osztották meg saját tapasztalataikat a résztvevőkkel. Abban mindannyian egyetértettek, hogy az idei év a nehézségek mellett sok tanulsággal is szolgált.

A beszélgetés moderátora Holló Márta televíziós műsorvezető és kommunikációs szakértő volt. A klubesemény további résztvevői: Heal Edina az Egyenlítő Alapítvány alapítója, a Google korábbi magyarországi vezetője, Fodor-Maksai Anna, a Valueteam szervezetfejlesztője, valamint Sarus-Zsivicza Diána, a Lollipop Reklám ügyvezetője.

Kezdésként Fodor-Maksai Anna tartott egy rövid előadást az időperspektíváról, vagyis az időhöz való viszonyulásról. Vállalkozóként és magánemberként is nagyon fontos, hogy időnként megálljunk, értékeljük az eddig történteket, és ez alapján tervezzük a jövőt, tűzzünk ki célokat. Erre talán nincs is megfelelőbb alkalom, mint az év vége.

Gondoljuk át, mi történt velünk ebben az évben, mik voltak a veszteségeink és miket nyertünk. Itt fontos, hogy ne csak a pénzügyi szempontokat vegyük figyelembe, hanem egyéb tényezőket is. Anna egy mankót is megosztott velünk az értékeléshez. Javaslata szerint tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket, és őszintén válaszoljunk rájuk.

  • Mi volt a fő tevékenységem idén? - Üljünk le, és nézzük végig az évet!
  • Hogyan teljesítettek a fő tevékenységeink idén?
  • Pénzügyileg hogyan alakult az évünk?
  • Melyek a napi tevékenységeink?
  • Mi ment jól? Mi nem ment jól?
  • Mi a víziónk, mi a missziónk, melyek az értékeink? Változott-e ez? Van-e szükség arra, hogy ezen változtassunk?
  • Mi a célunk? Változott-e az indulás óta?
  • Mit és hogyan kontrollálunk?
  • Mit áldoznánk fel a céljainkért?

Mivel mindent nem tudunk mi magunk befolyásolni, Anna szerint fontos, hogy azokat a készségeinket viszont fejlesszük, amelyek a készenlétünket erősítik. Fókuszáljunk arra, amire hatásunk van. Építsünk az emberi kapcsolatainkra, és erősítsük a technológiai felkészültségünket, így ellenállóbbak leszünk, amikor olyan hatás ér minket, amire nem számíthattunk.

Az idei év mindenkire nagy nyomást gyakorolt, de ebből is levonhatók a tanulságok. Az előadást követő beszélgetés összes résztvevője egyetértett abban, hogy voltak veszteségek idén, de gyors alkalmazkodóképességgel ez teret adott annak, hogy valami új szülessen a régi berögződéseink helyére. Amikor kevesebb a lehetőség, nagyobb lesz a kreativitás: Sarus-Zsivicza Diána példaként hozta fel, hogy márciusban szinte egyik napról a másikra álltak át a bögrék és pólók logózásáról a maszkok gyártására.

Heal Edina szerint a legfontosabb, hogy tűzzünk ki célokat és induljunk el a megvalósításuk útján, akkor is, ha végül nem úgy tudjuk teljesíteni, ahogy eredetileg elgondoltuk. Szokjunk hozzá ahhoz, hogy út közben megállunk, értékeljük az eddigieket, és ha kell, változtassunk, ne tartsunk ki az elérhetetlenné vált célkitűzések mellett.

És mit lehetett tanulni idén a gyors alkalmazkodás mellett? A lelassulást és a gondolkodást, az emberi kapcsolatok felülértékelését. Miközben gyors változások történtek, a karanténnak köszönhetően mégis lelassult a világ, több időnk jutott a magánéletünk, karrierünk átértékelésére, a jövő tervezésére. Az év végével tehát álljunk meg bátran és értékeljük át a veszteségeket, a tanulságokat, és tűzzünk ki újabb célokat magunk elé, amelyek megvalósítása felé elindulhatunk.