A vállalkozásvezetés tudatos építkezés

Csábrági Marianna mesterfodrász és sminkes mesél a tudatos vállalkozásépítésről, amelyhez a Dobbantó program során hasznos technikákat sajátított el.

Fodrász, aki imádja az embereket.  Aki hozzásegíti a vendégeit ahhoz, hogy ne csak kívülről lássák magukat szebbnek, hanem belülről is. Aki úgy akar részévé válni vendégei életének, hogy belül is változásokat indít el bennük. Csábrági Marianna mesterfodrásszal beszélgettünk.

Csábrági Marianna mesterfodrász és sminkes karrierje Nyíregyházán kezdődött, ahol fiatal tanulóként egy fodrászüzletbe került. Tehetségét akkori mestere azzal honorálta, hogy egy év tanulás után már külön műszakot bízott rá, ahol Marianna kezdő fodrászként teljesen önállóan dolgozhatott. Ambíciókkal telve, az inasévek letelte után Marianna rögtön az önmegvalósítás útjára lépett. Kezdettől fogva arra fókuszált, hogyan érdemes elindulnia a saját útján, mindig az foglalkoztatta, hogyan tudná kifejezni önmagát, tehetségét.

1993 óta egyéni vállalkozóként dolgozik, de ahogyan visszatekint arra az időszakra, 23 évesen még nem tudta, milyen is igazából vállalkozónak lenni. „Nem igazán hiszem, hogy tudtam akkor, mi is az a vállalkozói lét, menetközben tanultam meg” – emlékszik vissza.  „Hosszú folyamat, míg az ember nem csak fodrászként, hanem üzletileg is képes gondolkodni magáról.”

Üzleti környezet itthon és külföldön

Közben 3,5 évig külföldön is dolgozott, amely során életre szóló tapasztalatokat, barátságokat szerzett, és megtanult angolul, amit a környezetváltozás egyik legfontosabb „benefitjének” tart.

„Az én fejemben mindig az élt, ha az ember jól végzi a munkáját, akkor a pályája felfelé ível, de ezt a töretlen egyenes utat nem sikerült itthon megtapasztalnom. Külföldön jöttem rá arra, hogy nekünk itt másként kell berendezkednünk, másként kell kommunikálnunk, mert más a küzdőtér. Szakmailag jók vagyunk, csak a környezet más, így üzletileg másként kell magunkról gondolkodnunk.”

Marianna a Dobbantó programról egy vendégén keresztül értesült. Már a jelentkezés elküldésekor tudta, hogy fodrász vállalkozásából a maximumot szeretné kihozni, és ehhez lépnie kell egy szintet, amihez segítségre van szüksége.

„Még külföldön éltünk, amikor az egyik vendégem megosztott egy a Dobbantó programról szóló linket az egyik közösségi oldalon. Akkor már gondolkodtunk rajta, hogy hazajövünk, és gondoltam, jelentkezem, mert ha bekerülök, akkor ez biztos jel lesz arra, hogy jó ötlet volt, hogy hazaköltöztünk. Nagy örömömre beválogattak a tréningre, és hazaköltözésünk után két nappal már ott ültem a Dobbantón.”

Marianna máig hálásan gondol erre az időszakra, hiszen akkor fogalmazódott meg benne, hogy külföldről hazatérve saját vállalkozást kell építenie, amely magába foglalta az új vendégkör kialakítását és a mögötte álló tudás birtokában a vállalkozás magasabb szintre pozícionálását.

Marianna számára a legfontosabb szó a tudatosság, a tudatos építkezés, amit a Dobbantó programnak tulajdonít. Saját magát az ösztönösen építkező vállalkozó kiváló példájának tartja, de időközben rájött, hogy vállalkozást építeni csak tudatosan, tervekkel lehet. A világ és a verseny szféra komplikáltságának valamint az internetnek és az on-line jelenlétnek köszönhetően olyan hatalmas piaci zajban kell eligazodni, amelyből jól kijönni csak egy tudatosan felépített vállalkozással lehet.

A Dobbantó program abban segített Mariannának, hogy letisztult és végiggondolt döntések sorával alapozza meg azt a vállalkozást, amelynek működéséhez minden segítséget megkapott.

„Néha nagyon fárasztó volt végiggondolni olyan dolgokat, amiket addig csak úgy csináltam, néha borzasztóan elszomorodtam, és azt gondoltam, hogy akkor én inkább abbahagyom, de ezek csak rövid ideig tartottak.

A Dobbantó program megtanított tudatosan átgondolni azokat a dolgokat, amiket korábban csak úgy „csináltam””.