A női startupok kétszer annyit hoznak a konyhára

Esélyegyenlőség ide vagy oda, a média még napjainkban is leginkább a férfiak által vezetett vállalkozások sikereitől hangos. Ennek azonban korántsem kellene így lennie: a nők üzleti világban elért sikerei is épp ugyanannyira figyelemreméltóak. Sőt! Egy amerikai kutatás meglepő eredményeket tárt fel.

Meglepő kutatási eredmények

A nők által alapított startupok minden egyes dollár után kétszer annyi bevételt hoztak a konyhára, mint azok, amelyeket férfiak alapítottak – derül ki a Boston Consulting Group és a MassChallenge legfrissebb kutatásából, amely 350 cég bevonásával készült. A kutatásban részt vevő vállalkozások közül azoknak, amelyeknek alapítói nők voltak, átlagosan 935 ezer dolláros induló tőkét ítéltek oda a befektetők, míg azok a vállalkozások, amelyeket férfiak alapítottak, átlagosan 2,12 millió dollárt kaptak, vagyis több mint kétszer akkora összegből gazdálkodhattak.

Ki nevet a végén?

A férfiak azonban nem tudták fenntartani kezdeti előnyüket. Kiderült ugyanis, hogy a női tulajdonossal rendelkező vállalatok az első öt év alatt átlagosan 730 ezer dollár hasznot termeltek, míg a férfi tulajdonban lévő cégek mindössze 662 ezer dollárt. Vagyis a női kézben lévő vállalatok mindes egyes dollár után 78 cent, míg a férfi kézben lévők csupán 31 cent nyereséget termeltek.

Mi lehet ennek az oka?

A nők általában konzervatívabban ítélik meg vállalkozásuk kilátásait, emiatt kevesebb pénzt mernek kérni a lehetséges befektetőktől, mint férfi társaik. Emellett a nők hajlamosabbak egy-egy prezentálás során a termékre fókuszálni és kevésbé az anyagi megtérülésre, ami szintén befolyásolja a befektetőket. A fenti adatok ugyanakkor figyelmeztető jelek lehetnek a befektetők számára is, hiszen azt mutatják, hogy a nők által vezetett cégek akár jóval sikeresebbek is lehetnek. A fenti kutatásban részt vevő cégekben legalábbis öt év alatt 85 millió dollárral több bevétel keletkezhetett volna, amennyiben a befektetők nem tesznek különbséget a nemek között.