A munkavállalók a kiváló munkahelyi légkört értékelik a legjobban

A Glassdoor olyan internetes portál, ahol a felhasználók teljes anonimitás mellett értékelhetik saját munkaadójukat. Emellett számos hasznos információval, mint például fizetéssel kapcsolatos tippekkel vagy interjúpraktikákkal látják el a munkakeresőket. A honlap a munkavállalói értékelések alapján 2009 óta minden évben közzéteszi a legjobb amerikai munkahelyek TOP50-es rangsorát a nagyvállalatokra, valamint a kis- és közepes vállalkozásokra vonatkozóan egyaránt.

A legfrissebb lista szerint a Bain & Company nyerte el „2017 legjobb munkahelye” címet. A menedzsment-tanácsadó cég már nem először került a lista ezen előkelő helyére, korábban 2012-ben és 2014-ben is első lett. De mégis, mivel érte el a munkavállalók kiemelkedően pozitív értékelését? Jelenleg ugyanis munkavállalóinak 96 százaléka ajánlja másoknak is a céget. A hozzászólásokat böngészve a többség a munkahelyi környezetet dicsérte, kiemelte a barátságos, segítőkész munkatársakat, az együttműködő és támogató csapatot, valamint az erős céges kultúrát. Néhányan a kihívásokkal és izgalmakkal teli feladatokat, a folyamatos fejlődési lehetőséget említették meg pozitívumként.

A második és a harmadik helyet a Facebook, illetve a Boston Consulting Group szerezte meg. Míg előbbi munkavállalóinak 91, utóbbinak 89 százaléka javasolja másoknak a céget. A Facebookos munkavállalók értékeléseinek érdekessége, hogy a magasan képzett munkatársakon és a kiváló juttatási csomagon túl többen kiemelték a céges rendezvényeket, eseményeket, valamint az ingyenesen hozzáférhető ételeket. A Boston Consulting üzleti tanácsadó cég munkavállalóinak preferenciái hasonlóan alakultak, mint a Bain & Company munkatársaié, így a legfontosabb előnyök között a támogató környezetet, a segítőkész, képzett kollégákat, illetve a szakmai fejlődési lehetőségeket jelölték meg. A legfőbb hátrányok között mindhárom cég dolgozói a túlórázást, a sok utazással töltött időt, valamint a karrier és magánélet közötti egyensúly megtalálásának nehézségét említették.

A kis- és közepes vállalatok között a Greenhouse Software szerezte meg az első helyet. A cég munkaerő-toborzó szoftverek fejlesztésével és értékesítésével foglalkozik. A vállalatot 58 munkatársa értékelte, egyöntetűen ajánlva azt másoknak is. A legtöbben a vezetőséget és a munkatársakat dicsérték, illetve többen kiemelték a cég termékét is, mint amelyet a felhasználók is nagyon szeretnek.

A dobogó második és harmadik fokán az Illuminate Education és az Entelo található. Előbbi intelligens platformot biztosít a tanuláshoz, míg utóbbi ugyancsak munkaerő-toborzással foglalkozik. Az Illuminate Education egyedi profiljából adódóan a munkatársak a platform pedagógusainak és diákjainak sikereit, valamint a vállalaton belüli lapos, kevés lépcsőfokból álló hierarchiát említették pozitívumként. Az Entelo munkavállalói a barátságos munkakörnyezetet, a transzparenciát, az autonómiát és a jó karrier és magánélet közötti egyensúlyt azonosították a vállalat előnyeiként. Hátrányként mindhárom cég alkalmazottai egyértelműen olyan problémákat jelöltek meg, amelyek a vállalat gyors ütemű növekedéséből fakadnak, mint például kapacitásbeli gondokat.

Nem meglepő módon tehát a munkavállalók eltérő pro és kontra elemeket azonosítottak a nagyvállalatok valamint a kis- és közepes vállalkozások esetében. Az egyértelműen látszik, hogy a munkavállalók számára fontos a munkahelyi környezet, hiszen életük nagy részét mégiscsak a munkával töltik, tehát nem mindegy, hogy milyen közegben. A legfőbb kihívás a nagyvállalatoknál a karrier és magánélet közötti egyensúly megtalálásának nehézsége, míg a kis- és közepes vállalkozásoknál a gyors növekedés okozta gondok. Ezek azok a területek, amelyeket fejlesztenie kell a vállalatok vezetőinek.

A teljes listát és az értékeléseket itt lehet megtekinteni.