A kkv fejlesztések is hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez

A Központi Statisztikai Hivatal legújabb adatai szerint éves szinten 3,6 százalékkal bővült a magyar gazdasági teljesítmény a július-szeptemberi időszakban. Ami azonban még jobb hír a vállalkozói szektor számára: az elemzők szerint a fejlődés dinamikája tovább nőhet, azaz érdemes befektetni, bővíteni, hiszen a kereslet élénkülése várható.

 A statisztikusok szerint a bruttó hazai termék növekedését alapvetően két tényező befolyásolta: az aszályos időjárásnak köszönhetően a mezőgazdaság eredményei negatívan, az építőipari beruházások viszont ösztönzőleg hatottak a gazdaság teljesítőképességére.

Piaci elemzők szerint a növekedés többek között az uniós támogatások kifizetésének köszönhető. Számos uniós forrásra pályázhattak a kis-és középvállalkozások is, például mezőgazdasági, építőipari, valamint technológiai fejlesztések területén.

A szakértők előrejelzése alapján év végére tarthatónak tűnik a négy százalék körüli növekedés.

A növekedés egyfelől leginkább az élénkülő hazai keresletnek tudható be, amelyet a háztartások fogyasztásának növekedése generál. A vizsgált időszakban a családok nagyobb arányban vásároltak fogyasztási cikkeket, főként ruházati termékeket, személygépkocsit és élelmiszert.

A növekedés másik oka a beruházások felfelé ívelése, amely nagyban köszönhető az uniós pályázatok révén beáramló plusz forrásoknak. Jelenleg az építőipar számít húzóágazatnak, de az autóipari és a feldolgozóipari beruházások is a GDP növekedés ösztönzői.