10 egyszerű módszer arra, hogyan rázzuk fel vállalkozásunkat

Időről időre előfordulhat, hogy a vállalkozás ügyvitelének mindennapjai egy idő után kezdenek megszürkülni. Ilyenkor nem csak magunknak, hanem a vállalkozásunknak is jót tesz, ha egy kicsit felkavarjuk az állóvizet, és felpörgetjük a dolgokat, így újra növekedési pályára állhatunk. Az alábbi tíz tipp mindegyike segít újra beindítani a flow-t.

1. Fejlesszük a technológiát, amelyet vállalkozásunkban használunk

Egyes felmérések azt mutatják, hogy például az elavult IT rendszerek és eszközök akár közel 30 százalékkal is ronthatják a munkavégzés hatékonyságát. Ha a vállalkozás gép- és szoftverparkjának felülvizsgálata azt mutatja, hogy megérett az idő az alapos fejlesztésre, érdemes meglépni, hiszen a kollégák számára is motiváló erőként hathat egy új, modern laptop, asztali gép vagy egy frissebb szoftver.

2. Rendszerezzük irodai környezetünket

A túlzsúfolt, régi ügyek mappáival telepakolt irattartó szekrények vagy az asztalon halmokban álló, különféle nyomtatványok és dokumentumok növelhetik a stresszt és a frusztrációt, aminek következtében folyamatosan romlani fog a munkavégzés hatékonysága is. Éppen ezért érdemes mindig rendezett irodai környezetet tartani magunk körül, megfelelő helyen tárolva a különféle iratokat. Azonban ne feledkezzünk meg az érzékeny adatokat, pénzügyi információkat tartalmazó dokumentumok biztonságos kezeléséről sem, ezeket mindig kódolva, biztonságos, mások számára nem hozzáférhető helyen tároljuk.

3. Próbáljunk ki valami újat

Az online világ vitathatatlan előnyei közé tartozik, hogy számos online kurzus, webinárium, workshop hirdetését megtalálhatjuk. Amennyiben kezdünk beleszürkülni a hétköznapokba, próbáljunk ki valami újat, mert egy új téma szakértőjévé válva beépíthetjük megszerzett tudásunkat vállalkozásunk fejlesztésébe.

4. Törjünk ki a komfortzónánkból

Egy betervezett kockázat tudatos felvállalása nagymértékben hozzájárulhat önbizalmunk növekedéséhez, és erre nagy szükség van egy vállalkozás vezetésénél. Ilyen lehet például az, ha egy szakmai konferencián vállaljuk az előadó szerepét. A saját életünkben is segíthet egy új kihívás felvállalása, ami lehet valamilyen új sport vagy bármi, amihez kicsit át kell lépni önmagunkon.

5. Építsük kapcsolati hálónkat

A kapcsolati tőke rendkívül meghatározó tényezője egy vállalkozás sikerének, így mindig jól jön, ha nyitott szemmel járunk és építjük kapcsolatainkat. Ha szeretnénk, hogy valaki partnerként csatlakozzon üzletünkhöz, bátran hívjuk meg egy ebédre, osszuk meg vele ötleteinket, javaslatainkat, így lehetőséget teremtve arra, hogy egy gyümölcsöző munkakapcsolat vehesse kezdetét. Kapcsolatépítésre tökéletes alkalom például a Dobbantó Klub is, ahol különböző vállalkozónőkkel ismerkedhetünk meg.

6. Merjünk nagyot álmodni

A kis tervek kis eredményeket fognak hozni. Segíthet felpörgetni a hétköznapokat, ha elképzeljük legvadabb álmunkat vállalkozásunkkal kapcsolatban, majd leülünk, és tervet készítünk lépésről lépésre ahhoz, hogy megvalósítsuk ezt a vágyunkat. A legmerészebb álmok is elérhetőek, ha tudjuk, hogyan valósítsuk meg fokozatos, lépcsőzetes haladással.

7. Legyünk influenszerek

Nem is annyira a közösségi médiában, mint inkább a való életben. Vállalkozásunk legjobb marketingeszközei mi magunk vagyunk, így érdemes keményen odatenni magunkat, és megmutatni jelenlétünket a piacon. Hasznos marketing tartalmak előállításával, konferenciákon való felszólalással könnyen felhívhatjuk magunkra a figyelmet, valamint jótékonysági alkalmakon való részvétellel, helyi események szponzorálásával is reflektorfénybe tudunk kerülni egy időre, és közben még jót is cselekszünk.

8. Delegáljuk a feladatokat

Sok kisvállalkozás vezetője akkor ég ki, amikor a feladatokat minél jobban szeretné központosítva kézben tartani, ami végső soron a hatékonyság romlásához vezet. Ha átgondoljuk, mely feladatokat tudjuk leosztani munkatársainknak, időt takarítunk meg, amit akár üzletfejlesztésre is tudunk fordítani, illetve azzal foglalkozhatunk, amiben igazán jók vagyunk.

9. Figyeljünk saját egészségünkre

Saját egészségünk és vállalkozásunk egészsége szoros szálakkal fűződnek egybe, és bár elfoglalt vállalkozásvezetőként csupán vágyálomnak tűnhet a tudatos odafigyelés saját jólétünkre, kis lépésekkel haladva nagy változást tudunk elérni. Ilyen lehet, ha egy kicsit többet alszunk vagy egészségesebben étkezünk, amivel hosszú távon javul közérzetünk, és nem sínyli meg vállalkozásunk sem az átdolgozott éjszakákat.

10. Ügyeljünk a folyamatos cash-flowra

Egy vállalkozás pénzügyeinek felügyelete komoly kihívást jelent, ám kifizetődő a folyamatos monitorozás. Érdemes havi rendszerességgel felülvizsgálni a pénzügyeket annak érdekében, hogy biztosítsuk a folyamatos cash-flow-t, így ha a jövőben adódik egy nagyobb kiadás, akkor sem feltétlenül kell tőle megijednünk.